A+ A A-

Toronto: Humanitarni program „UZOR"

Dolar_akcijaBosansko-kanadsko humanitarno društvo iz Toronta pokrenulo je pilot program "UZOR", samoodrživog povratka bošnjačkih prognanika u Bosni i Hercegovini. Kako smo saznali u kratici imena "UZOR" početna slova imaju značenja: Ustrajnost, Znanje, Održivost, Radinost; što su glavni elementi na kojima se temelji sam program spomenute humanitarne organizacije koja u svom dugogodišnjem radu ima impresionirajuće rezultate. Realizacija pilot programa "UZOR" bi trebala da otpočne na području Općine Trnovo, odnosno u Mjesnim zajednicama Šabići i Dejčići.

Cilj Bosansko-kanadskog humanitarnog društva iz Toronta je da se putem pilot programa "UZOR" pomogne povratnicima na području Općine Trnovo, te da se kroz povećanje obima proizvodnje i stvaranje samoodrživih poljoprivrednih gazdinstava, poveća dohodak. S obzirom da se radi o organskoj proizvodnji i očuvanju prirode, time zadovoljava i onaj važan ekološki faktor.

Kao partner, odnosno implementator projekta, za sada je odabrano "SPD EKO BOSNAE", čije je sjedište u Dujmovićima, Općina Trnovo.

Kako saznaju Bošnjaci.Net, u realizaciju pilot programa "UZOR" krenulo bi se već početkom maja ove godine, sa tri porodična poljoprivredna gazdinstva, na sjetvenoj površini od cca 3ha (1 ha po svakom domaćinstvu) i sa pilot projektom uzgoja organskog krompira. Početna vrijednost projekta je oko 17550.00 KM odnosno, oko 12000.00 CAD.

Čelnici Bosansko-kanadskog humanitarnog društva nisu slučajno odabrali "SPD EKO BOSNAE" kao implementatora pomenutog programa. "SPD EKO BOSNAE" je osnovano 2006. godine upravo sredstvima za samozapošljavanje Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo, iz sličnog programa koji sada pokreće BKHD. U petogodišnjem periodu, znači od osnivanja do danas, u različitim periodima, upošljavaju i do pet uposlenih djelatnika. Samom činjenicom da su u ne baš dobrim ekonomskim uvjetima i sa relativno malim ulagačkim kapitalom opstali, i da danas predstavljaju model koji sasvim sigurno može da posluži kao primjer u sličnim projektima. Što je svakako dodatni razlog da Bosansko-kanadskom humanitarnom društvu daje garanciju da zamišljeni projekat ima čvrste osnove za uspjeh, a time i razvoj u budućnosti. S druge strane, samoodrživa poljoprivredna proizvodnja u ovakovim klimatskim i geografskim uvjetima u BiH jedino je ekonomski isplativa, ako se odvija po principima proizvodnje organskih proizvoda. Nije nepoznato da organski proizvodi danas imaju rastuci trend u proizvodnji hrane, da su visoke kvalitete i izuzetno traženi, pogotovo u razvijenom svijetu. Zbog toga se da zaključiti da bi "SPD EKO BOSNAE" sa svojim znanjem, iskustvom i sa vlastitom mehanizacijom moglo da bude od velike pomoći bošnjačkim povratnicima na napuštena gazdinstva u Općini Trnovo. Svakako to posebno važi za one koji bi se željeli baviti proizvodnjom ovakvog tipa. Većina od te proizvodnje je u početnoj fazi limitirana inicijalnim sredstvima za pokretanje proizvodnje. Ta sredstva bi se obezbijedila kroz donacije Bosansko-kanadskog humanitarnog društva iz Toronta.

Važno je istaći da su se u realizaciju ovog projekta već uključili i džemati iz Toronta i Južnog Ontarija, što samim tim već daje poseban karakter ovoj akciji.

Kako saznajemo, BKHD ima namjeru da se ova akcija proširi na područje cijele Sjeverne Amerike, te da se u nju uključe svi ljudi dobre volje, a da se prikupljena sredstva distribuiraju i na druga područja Bosne i Hercegovine, uvijek vodeći računa i koristeći komparativne prednosti područja u koja se ulaže. Ne treba naglašavati značaj ovakvog pristupa koji polahko izlazi iz okvira klasičnih humanitarnih akcija i koji omogućava onima koji su dobili sredstva da uskoro postanu ekonomski neovisni o humanitarnim pomoćima klasičnog tipa i da počnu da žive od vlastitog rada i truda.

BKHD već poodavno zagovara vrlo jednostavan i gotovo svakom omogućen pristup učešća u pomoći našem napaćenom narodu u jedinoj nam domovini. BKHD je također pokrenuo program "Jedan dolar mjesečno za moju Bosnu i Hercegovinu". U tom pravcu nije naodmet naglasiti važnost i masovnosti pri učešću u jednom ovakvom programu koji bi imao fond za ove namjene. Možete li zamislite koliko bi se mini farmi ili manjih proizvodnih pogona moglo otvoriti, odnosno koliko povratnika trajno skučiti samo pod uslovom da svaki prognani Bošnjak ili Bošnjakinja koji žive na području Sjeverne Amerike, pa i drugim državama Zapadne Europe i Australije, uzmu odgovornost da svakog mjeseca doniraju samo jedan dolar (euro), dakle dvanaest dolara godišnje.

Pozitivni efekti jednog ovakvog pristupa su višestruki. Prije svega se ogledaju u konstantnoj brizi za one koji su u potrebi i koji su, nažalost, i ne svojom krivicom ovisni o ovakvim vidovima pomoći. Doduše puno je važniji efekat onaj koji kod sviju nas treba da izgradi osjećaj samodiscipline i obaveze prema domovini iz koje smo zbog genocidne politike protjerani u bijeli svijet.

Samo sa jednim dolarom mjesečno i vi možete biti dio ovog hairli projekta. Zato apelujemo i pozivamo sve vas kojima srce kuca za Bosnom i Hercegovinom, koji u duši nosite svoj napaćeni narod, da podržite akcije Bosansko-kanadskog humanitarnog društva iz Toronta, odnosno pilot projekte koje pokreću upravo oni koji imaju ugled i povjerenje, a koje su izgradili svojim poštenim, upornim i dugogodišnjim humanim radom.

Sve Vaše donacije se mogu uplatiti preko službene web stranice Bosansko-kanadskog humanitarnog društva iz Toronta: www.bosnianrelief.org ili direktno na adresu:
122 North Queen Street
Toronto, Ontario M8Z 2E4
Tel: 1-416-236-9411
Fax: 1- 416-237-0656
E-mail: bcra.toronto@gmail.com

(www.bosnjaci.net)