A+ A A-

Bosanska Krupa: Mevlud svečano obilježen u džematu „Jezerski"

U džematu  Jezerski-Dijelovi već tradicionalno se organizira mevlud povodom rođenja Poslanika a.s. kojeg uče imami Medžlisa IZ Bosanska Krupa. Sjećanje na Poslanika a.s. je naša veza s njim, i nadamo se uzrok njegovog zagovora za nas na Sudnjem danu.

Već nekoliko godina u nizu džemat Jezerski-Dijelovi  priređuju svečanost Mevluda u mjesecu rebiul-evvelu, mjesecu kada je rođen naš Pejgamber, najodabraniji Allahov rob, Muhammed a.s. Ovaj mevlud je u sjećanje na našeg Poslanika, i isto tako naš znak ljubavi prema njemu. Džemat Jezerski-Dijelovi na čelu sa novo izabranim džematskim odborom, i džematskim imamom Muhamed ef. Begić uspješno su organizirali svečanost mevluda u našoj lijepo dekoriranoj džamiji. Mnogo je vjernika bilo prisutno na ovoj svečanosti što je još uvećalo njenu vrijednost. Pored džematlija svečanosti su prisustvovali i vjernici iz susjednih džemata i najzaslužniji je za lijepu izvedbu programa veliki broj imama Medžlisa IZ Bosanska Krupa. Pored imama ovog džemata Muhameda ef. Begića, svečanosti su prisustvovali i sljedeći imami: Fehim ef. Hodzić-predsjednik medžlisa, Hazim ef. Muzaferović-glavni imam, Amir ef. Mehić-prof, Senahid ef. Harčević, Husejn ef. Sijamhodžić, Ekrem ef. Mehulić, Nedžad ef. Omerović, i Asmin ef. Mahmić.

mevlud-jezerski-2011

Džamija je bila ispunjena najljepšim ukrasima - njenim vjernicima. Program je otpočeo klanjanjem akšam namaza, a nakon obraćanja domaćina Muhamed ef. Begića, uslijedilo je učenje odlomaka mevluda, da bi se prije završetka svečanosti prisutnima obratio profesor Amir ef. Mehić, isto tako i u funkciji domaćina jer je ovo njegov matični džemat, svojim konciznim i lijepo osmišljenim predavanjem. Nakon toga uslijedilo je učenje ašareta i zatim dove  te je programska svečanost završena klanjanjem jacije-namaza.

Muhamed ef. Begić