A+ A A-

Sarajevo: Gluhe osobe obilježile Mevlud

Muhammed a.s., posljednji Božiji Poslanik, naš učitelj i najodabraniji čovjek na oba svijeta, svojom misijom i učenjem predstavlja najsvjetliji primjer svakom muslimanu kako da uredi svoj život na ovom svijetu i stekne Allahovu dž.š. milost i oprost u vječnom boravištu, Ahiretu. Svojim učenjem, lijepim savjetom, iskrenim i plemenitim riječima, ljubaznim odnosom prema svakom čovjeku stekao je Božiji Poslanik posebno mjesto u našim srcima. On nije pravio razliku među ljudima, u njegovim očima svi su bili jednaki, kako oni bogati tako i siromašni, kako oni što im je Uzvišeni Allah podario zdravlje tako i oni koji su bili iskušani slabošću tijela i nedostatkom dragocjenosti zdravlja. Riječ diskriminacija nije postojala u djelu, riječima i ponašanju Allahovog miljenika Muhammeda a.s. Svakom čovjeku  se obraćao biranim riječima, punim topline i blagosti daleko od srditosti i grubosti. Njegovo srce je bilo more koje je primalo svakog insana, njegove ruke svakog su prihvatale, nikog ne bi odbijale, osmijeh mu je bio džennetski mehlem koji bi liječio svačiju ranu i širio optimizam čak i u najtežim okolnostima. Nije ni čudo jer je on bio Božiji Poslanik, milost za onog koji bi ga prihvatio i nada za onog koji bi ga nijekao.

U današnjem vremenu, u trenucima kada ne srećemo baš često iskrene i poštene ljude, u momentima kada tražimo uzore u svijetu oko nas lik i djelo Allahovog miljenika nam se nameće kao jedini pravi uzor i primjer u našim životima. On je okvir u kojem trebamo tražiti našu sreću na oba svijeta, on je svjetlo u vremenu tmine i naša nada u očaju i tuzi. Zbog toga njegov mevlud, sjećanje na njegovo rođenje je odlična prilika da se iznova sjetimo njegovog života i manifestacije njegovih djela u našoj ovosvjetskoj stvarnosti.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, već pet godina zaredom organizira manifestaciju, sada već događaj koji se s nestrpljenjem čeka mjesecima, „Selam, ja Resulallah - Dani o Allahovom Poslaniku", s ciljem promoviranja lika i djela Muhammeda a.s. U okviru te manifestacije koja je cijeli mjesec svojevrsni najveći kulturno-vjerski događaj u Sarajevu u vremenu njenog trajanja organiziraju se različite aktivnosti koje uključuju razna predavanja, izložbe, dramske prikaze, promocije knjiga i, naravno, nezaobilazne mevludske programe u našim džamijama.

mevlud-za-gluhe-sarajevo-2011 

O okviru manifestacije „Selam, ja Resulallah - Dani o Allahovom Poslaniku" gluhe osobe Kantona Sarajevo, a u organizaciji njihovog imama, Armin-ef. Jusupovića, obilježile su prigodnim programom mevlud Božijeg Poslanika u prostorijama Tabačkog mesdžida u Sarajevu. Tom prilikom, uz sokove i kolače, a u znak sjećanja na Muhammeda a.s. prezentirana im je kratka historija života (sira) Allahovog miljenika nizom slika, slajdova i teksta (multimedijalna prezentacija) pod nazivom „Allahov poslanik Muhammed". Treba naglasiti da je nekoliko gluhih osoba prisustvovalo i tradicionalnom mevludu u Carevoj džamiji.

Upravo je Muhammed a.s. osoba u kojoj se traži uzor i primjer s obzirom na njegov jednak odnos prema svakom čovjeku, bez diskriminacije i ponižavanja, a uistinu gluhim osobama danas najviše nedostaju osobe koje tako gledaju na svijet oko sebe, s puno ljubavi i iskrenog odnosa. Oni to najbolje znaju i na svojoj koži osjete te zbog toga i njihova osjećanja prema Muhammedu a.s. su itekako izraženija i sigurno više emocionalno intenzivnija kada se uporede sa našim osjećanjima, tj. nas koji čujemo.

 Armin-ef. Jusupović