A+ A A-

Bugojno: Susret polaznika mekteba sa imenom Poslanika a.s.

„Da je ime Muhammed najspominjanije ime na zemlji svjedoči nekoliko činjenica; dok se uči Kur'an spominje se, dok se uči ezan spominje se, dok se klanja spominje se, dok se donose salavati spominje se, a to se dešava svakog momenta na zemaljskoj kugli, jer stalno neko uči Kur'an, klanja, ezani ili uči salavate", dio je izlaganja Salih ef. Indžića kojim se na veoma dopadljiv način  obratio polaznicima mektebske nastave Medžlisa Bugojno koji nose imena Muhammed, Ahmed, Mustafa, Mahmud i Mehmed.

 mektebski-polaznici-mevlud-bugojno-2011

Ovi polaznici, njih 31, okupili su se u Kulturnom Centru Princeze Dževhere, gdje su, u mjesecu rođenja Poslanika a.s., učili o značenju časnog imena koje nose. Ove polaznike počastili su svojim nastupom mekteblije mekteba Poljice, koji su im proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana i recitovali prigodne pjesme o Poslaniku a.s.

 mektebski-polaznici-mevlud-bugojno-2011-1

Prisutnim polaznicima, njihovim  muallimima, i roditeljima obratio se bugojanski glavni imam Vehid ef. Arnaut, ističući važnost lijepih imena. Polaznicima sa imenom Poslanika a.s uručeni su prigodni pokloni, ali su i ostali učesnici počašćeni od strane džemata Poljice, na čelu sa vrijednim imamom, Rašid ef. Hubljarom. Posebnu zahvalnost na ovim i sličnim aktivnostima dugujemo Kulturnom Centru Princeze, koji uvijek pokazuju dobrodošlicu i susretljivost, kao i pomoć u realizaciji planiranih sadržaja.

V.A.