A+ A A-

Muftija Zukorlić posjetio Bošnjake u Njemačkoj

Muftija-zukorlicMuftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, u pratnji predsjednika Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Samira Tandira i predsjednika Bošnjačke kulturne zajednice Jahje Fehratovića, boravio je u dvodnevnoj posjeti sandžačkoj dijaspori u Njemačkoj.

U subotu 19. februara u Berlinu je upriličen donatorski ručak na kome je Muftija predstavio vjerske, prosvjetne, kulturne i humanitarne projekte od nacionalnog značaja. Odaziv prisutnih bio je odličan gdje su poslovni ljudi porijeklom iz Sandžaka, kao i nekoliko iz Bosne i Hercegovine, pokazali visoku svijest i odlučnost da svojim imetkom učestvuju u ostvarivanju pune slobode Bošnjaka u Sandžaku.

U večernjim satima u jednoj od atraktivnih dvorana Berlina održana je manifestacija „Veče Bošnjaka u Berlinu", na kojoj su se gosti iz Sandžaka i drugih dijelova Njemačke obratili.

Drugog dana posjete upriličen je i uspješno realizovan donatorski ručak i u Frankfurtu. Istoga dana Muftija je održao predavanje u sandžačkom džematu „Gazi Isa-beg" u ovom gradu.

Prilikom ove posjete Muftija je imao i niz pojedinačnih i grupnih razgovora sa iseljenicima iz Sandžaka na temu njihovog interesovanja za investiranjem svog kapitala u Sandžaku, uz rezervisanost prema odnosu aktuelnog režima na opštinskom i republičkom nivou jer je ambijent izuzetno negativan, a pojedini su kazali da su od ranijih pokušaja investiranja odustali jer im je u opštinskim i drugim strukturama vlasti tražen novac mimo zakonom predviđenih dažbina.

U povodu ove posjete Muftija je istakao da će Islamska zajednica u saradnji sa drugim nacionalnim institucijama nastaviti povezivanje matice i dijaspore, što je neophodna pretpostavka za ostvarivanje pune slobode i prava Bošnjaka, kao i prevazilaženje teškog ekonomskog stanja u Sandžaku.

(www.islamskazajednica.org)