A+ A A-

Muftija Klanco posjetio Bošnjake u Tübingenu

Prema ranije utvrđenom terminu za sastanak sa advokatima koji su radili na izradi Statuta Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, predsjednik Mešihata muftija Mustafa ef. Klanco je sa delegacijom Islamske zajednice  obavio završne razgovore 15.02.2011 u Stuttgartu.  Na ovom sastanku je bilo govora o daljnjoj proceduri prijave novog Statuta na sudu i provođenju predviđenih  izbora. Uz obostrano zadovoljstvo konstatovano je da je Statut dobro pripremljen i da se najavljeni  izbori mogu obaviti u predviđenom roku.

klanco-tubingen-2011

Poslije ovog sastanka delegacija u sastavu muftija Mustafa ef. Klanco, Pašo ef. Fetić gl. imam regije/medžlisa Stuttgart, Džafer ef. Gračić imam u Tuttlingenu i gen. sekretar Muhamed Baščelić u podnevskom vremenu, u neslužbenoj posjeti, posjetila je nove prostorije IZ Stuttgart. IZ Stuttgart je u završnoj fazi izgradnje i renoviranja novih džematskih prostorija, koje svojom širinom i unutrašnjim ambijentom predstavljaju umijeće bošnjačke upornosti i želje za gradnjom lijepih džamijskih prostorija. Ove nove prostorije bi trebale da udovolje svim potrebama muslimana Bošnjaka i drugih muslimana na ovom području koji svoj islamski identitet grade kroz džamiju.

U poslijepodnevnim satima delegacija IZBNJ je posjetila roditelje i djecu bošnjačkih porodica koje se nalaze na liječenju u Tübingenu. Radi se o porodicama Tokić, Kamenjaš i Derviškadić čija su djeca na liječenju na Univerzitetskoj klinici u Tübingenu, a o kojima su pisala i sredstva informisanja u BiH i dijaspori. Uglavnom su to djeca koja su oboljela od leukemije i kojima je liječenje u Tübingenu neophodno. Ovom prilikom muftija Mustafa ef. je u ime IZBNJ uručio porodicama skromene hedije kao vid podrške njihovom strpljenju u iskušenjima koja su ih zadesila i poželio brz oporavak. Do sada su u svim humanitarnim akcijama Bošnjaci pokazali svoju humanost a ovom prilikom pozivamo sve Bošnjake koji žele i ovaj put da pomognu i pruže podršku ovim porodicama da kontaktiraju gl. imama Pašu ef. Fetića, imama u džematu Kirchheim Teck. 

Poslije akšam namaza predstavnici IZBNJ zajedno sa predstavnicima drugih islamskih zajednica u Baden Württembergu su bili na radnom sastanku sa Rektorom Univerziteta u Tübingenu. Na ovom sastanku je završena i finalizirana prva faza projekta „Centar za islamsku teologiju" te utvrđeni i predstavljeni budući koraci u osnivanju ovog Centra.

(www.igdb.eu)