A+ A A-

Mostar: Održan skup o međureligijskom suživotu

Mostarskom hotelu "bristol" danas je upriličen znanstveni skup pod nazivom "Miroljubivi suživot, uzajamno poštovanje prema svetim knjigama". Organizatori znanstvenog skupa su Muftijstvo mostarsko, znanstveno istraživački institut "Ibn Sina" i Fakultet humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić".

Na skupu su, uz ostale, govorili Mostarski muftija Seid ef. Smajkić, episkop zahumsko-hercegovački vladika Grigorije, generalni vikar don Tomo Vukšić, te predsjednica Židovske općine Mostar Erna Cipra.

skup-mostar-2011-1

Muftija Seid ef. Smajkić rekao je u izjavi za novinare kako je održavanje ovog znanstvenog skupa jedna stepenica na putu do uspostave harmonije u daljem suživotu.
"Održavanje međuvjerskog dijaloga, prvog ove vrste nakon dugo godina, znak je dobre volje i optimizma i uvezanih odnosa predstavnika vjerskih zajednica u odnosu na ono što je bilo", rekao je Smajkić.
Odgovarajući na pitanje što lideri vjerskih zajednica trebaju učiniti kako bi bilo više povjerenja među ljudima i kako bi se ljudi međusobno više poštovali, muftija Smajkić je rekao kako se treba vratiti izvornim vjerskim učenjima, 'jer nas ona podstiču na toleranciju, razumijevanje i ljubav'.

skup-mostar-2011

Don Tomo Vukšić je istaknuo kako je suživot i suradnja zahtjev koji proizlazi iz svetih knjiga, pogotovo iz biblijskih tekstova i to je nešto, na što smo, kako je rekao, svi pozvani i što je zaista naša moralna obaveza.
"Ako svi zajedno budemo u život provodili ono što su zahtjevi i obaveze koje proizlaze iz svetih knjiga, zaista bi ovaj svijet onda izgledao drukčije. Vjerske zajednice su samo vjerske zajednice i one nisu ni nositelji ni protagonisti mnogih društvenih događanja koja objektivno postoje. Nositelji takvih događanja, političkih, kulturnih i svakih drugih su neki drugi predstavnici naroda i političke volje. Prema tome vjerske zajednice su u tom mozaiku stvaranja sloge jedan dio i trebaju dati svoj doprinos, a naravno oni drugi koji ravnaju ovim svijetom na političkoj, gospodarskoj, kulturnoj i svakoj drugoj razini trebaju dati, također svoj doprinosi i mnogo puta njihove odluke su odlučujuće, a ne odluke predstavnika vjerskih zajednica", rekao je don Vukšić.

Erna Cipra je istaknula kako sve svete knjige govore o neophodnosti zajedništva, ljubavi i odnosa među ljudima, bez obzira na razliku religije, vjere i boje kože.

"Imamo religijsko vijeće na razini BiH, a ja predlažem da bi bilo jako dobro kada bi formirali jedan odbor ovdje u regiji koji bi, također bio nešto u smislu vjerskog vijeća, jer je neophodnost da operativno gdje živimo daleko brže i kvalitetnije rješavamo pitanja i probleme koje imamo, nego očekujući da vijeće na nivou BiH rješava naša pitanja", poručila je Cipra.

Vladika Grigorije je rekao da će na današnjem skupu istaći kako nema alternative dijalogu.

"Imamo iskustvo suživota i tolerancije i to ne znači da živimo jedni pored drugih, jer nije moguće da živimo jedni pored drugih, a da u isto vrijeme ne živimo jedni sa drugima", rekao je Grigorije.

(FENA)