A+ A A-

U Rijeci svečano obilježeno rođenje Muhammeda a.s.

U nedjelju, 13.02. 2011., poslije akšam namaza, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, svečanim je mevludskim programom obilježeno rođenje Božjeg Poslanika Muhammeda (alejhi selam). Na jedan specifičan i poseban način, svečani su program učenjem mevluda izvele  članice Vijeća žena Medžlisa IZ Rijeka. Program su dodatno  uljepšale članice zbora Medžlisa IZ Rijeka "Selsebil", koje su nakon dugog niza godina rada i truda u vođenju zbora postale prepoznatljive u riječkom Medžlisu ali i šire, te vrijedni polaznici mekteba, koji su kroz stihove i recitacije  o našem Poslaniku, .a.s., njegovom rođenju i životu, oduševili prisutne džematlije.

mevlud-rijeka-2011

Nakon svečanog dijela mevludskog programa, u prepunoj  riječkoj džamiji (mesdžidu) prigodnim govorom se obratio i glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović poselamivši sve prisutne, posebno se zahvalivši članicama Vijeću žena MIZ Rijeka, koje su se istinski potrudile da izvedu mevludski program. Hajrudin ef. Mujkanović je u svom kratkom izlaganju izrazio želju i nadu da će idući mevlud u povodu rođenja Muhammed a.s. riječke džematlije svečano obilježiti u prostorijama novog Islamskog centra Rijeka. Potom je  najavio musafira iz Zagreba imama zagrebačke džamije mr. Mirzu ef. Mešića, koji je sa nekoliko svojih džematlija došao dati doprinos obilježavanju dana rođenja Muhammeda a.s. u Rijeci.  

mevlud-rijeka-2011-1

U svom petnaestominutnom izlaganju, mr. Mirza ef. Mešić je ukazao na važnost i ulogu obitelji u islamu, zajedničkog i istinskog bratstva napomenuvši da će Islamski centra u Rijeci sutra po svom otvorenju biti najljepše i jedino mjesto na kojem će riječki muslimani naći svoj istinski smiraj. Zatim se osvrnuo na događaj, vrijeme i okolnosti rođenje posljednjeg Božjeg poslanika kao najljepšeg i najboljeg uzora za svakoga čovjeka (usvetun hasenetun)  a za muslimane posebno, te važnosti primjene njegovog sunneta/životnog puta u svakodnevnici muslimana. Od naše ljubavi i slijeđenja Muhammeda a.s. ovisi Allahova dž.š. ljubav prema nama, naglasio je mr. Mešić, zato se Muhammeda a.s. moramo sjećati svaki dan i pokušavati oživiti što više njegovih sunneta u našem svakodnevnom životu među našim ukućanima posebno...

Osim što je održao prigodno predavanje, mr. Mešić je donio i novčanu hediju od prodanih knjiga „Islam iznutra" koju je skoro objavio Preporod, Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske, a koju je sam musafir napisao. I te je noći prodana 51 knjiga, a sav je prihod preusmjeren za izgradnju Islamskog centra u Rijeci. Program je završen učenjem dove nakon čega se klanjala jacija namaz, a nakon namaza nastavljeno je druženje  riječkih imama sa musafirima i džematlijama u divanhani Medžlisa Islamske zajednice Rijeka.

Hajrudin ef. Mujkanović