A+ A A-

Reagovanje Mešihata IZ u Srbiji

radiodifuzna-agencija-srbije-logoMešihat Islamske zajednice u Srbiji uputio je reagiranje Republičkoj radiodifuznoj agenciji  Republike Srbije u kojem stoji:

„Iznenadio nas je i donekle uvrijedio zaključak Republičke radiodifuzne agencije kojim se odbacuje prijava Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na Javni konkurs za emitovanje radio programa za regionalno područje-radiodifuzne oblasti 6. okvirne željene zone pokrivanja - područja opština Pp 30 (Prijepolje-Priboj-Pribojska banja) za područje opštine Prijepolje s projektom „Vakuf radio".

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je tradicionalna vjerska zajednica koja je prema Zakonu o crkvama i vjerskim zajednicama ravnopravna sa svim ostalim zvaničnim tradicionalnim i priznatim vjerskim institucijama u Republici Srbiji. Pri prijavi na konkurs rukovodili smo se činjenicom da na području koje trebaju pokrivati talasi Radio „Vakufa" već duže vrijeme bez problema svoj signal emituje crkveni radio Eparhije mileševske Radio „Mileševa"čiji se signal čuje u Prijepolju, Priboju, Pribojskoj banji, Novoj Varoši i dijelovima Sjenice pa čak na pojedinim dijelovima susjedne države Bosne i Hercegovine.

Neshvatljivo je i ne prihvatamo da i u RRA-u postoje dvostruki standardi naročito prema vjerskim zajednicama. Ukoliko Srpska pravoslavna crkva nesmetano emituje radijski program zašto se to ne dozvoljava Islamskoj zajednici u Srbiji? Da li to znači da je SPC privilegovana u odnosu na ostale vjerske zajednice? Ukoliko je tako, zašto u Ustavu Republike Srbije ne stoji da je ona crkvena a ne sekularna država? Ili je možda razlog takvom selektivnom ponašanju RRA-a to što je njen predsjednik velikodostojnik SPC? Sva ova pitanja izgledaju pomalo pamfletno ali su suštinska.

Stanovništvo Zapadnog Sandžaka koji obuhvata opštine i mjesta naznačene u prijavi na Javni konkurs primjer su vjekovnog suživota Bošnjaka i Srba. Međutim muslimani ovih krajeva nemaju niti jednog medija koji bi tretirao njihovu duhovnost. Mešihat IZ-e u Srbiji izišao je u susret njihovom opravdanom zahtjevu da se pokretanjem radija bar donekle nadomjesti postojeća praznina i smanji strah od vjerske i nacionalne asimilacije.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je kao i njegovi sljedbenici trajno opredijeljen za poštivanje demokratskih vrijednosti tolerancije i čovjekoljublja ali na principima ravnopravnosti svih bez obzira na vjersku i nacionalnu različitost. Mi svojim djelovanjem i kroz aktivnosti naših institucija posebno kroz Centar za humanitarni rad „Hajrat"iz dana u dan dokazujemo humanost kojom nas naša plemenita vjera učine odvajajući nikoga prema vjerskim i nacionalnim opredjeljenjima. Vjerujemo da ovom univerzalnom principu uče i sve ostale religije ali se nažalost kod onih koji bi prije ostalih trebali vlastitim primjerom svjedočiti tu dimenziju svoje vjeroispovijesti ne može značajnije primijetiti.

Zato od Vas očekujemo da još jednom preispitate odluku koju ste prema našem zahtjevu donijeli i razuvjerite nas da pri odlučivanju nisu postojali dvostruki standardi naročito prema ova dva univerzalna principa srbijanskog društva: ideji sekularizma i učenju svih religija na odgajanje svojih sljedbenika u duhu suživota, tolerancije, plemenitosti i širokogrudnosti.", stoji u reagiranju koje je potpisao potpredsjednik Mešihata IZ u Srbiji Rešad ef. Plojović.