A+ A A-

Održani "1. Mektebski dani u prirodi"

Na Ponijerima kod Kaknja, krajem januara tekuće godine završeni su ''1. MEKTEBSKI DANI U PRIRODI'', koje je organizirao džemat Dobrinja IIIb, Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

"Prvi mektebski dani u prirodi" organizirani su u periodu od 23. do 28. januara, s ciljem edukacije i afirmacije polaznika mektebske nastave iz džemata Dobrinja IIIb. Polaznici mektebske nastave uzrasta od trećeg razreda osnovne škole do drugog razreda srednje škole, ukupno njih 27, imali su priliku da se druže u prirodi uz bogat edukativni sadržaj koji je za njih pripremio mjesni imam džemata Dobrinja IIIb hfz. Mensud ef. Đulović.

mektebski-dani-u-prirodi-2011-1

S obzirom da je mektebska nastava neobavezna te da se održava u danima koji su predviđeni za odmor djece od školskih aktivnosti i eventualni odlazak na neko izletište s ciljem da se djeca opuste i odmore od školskih aktivnosti, imam džemata Dobrinja IIIb hfz. Mensud ef. Đulović je u okviru '' 1. MEKTEBSKIH DANA U PRIRODI" s polaznicima mektebske nastave boravio od ranog sabaha do slobodnih aktivnosti koje su realizirane poslije večere i jacije namaza. Na ovom druženju akcenat je stavljen na sufaru gdje su polaznici mektebske nastave s hafizom Đulovićem, svakodnevno učili dva do tri harfa, a prema njegovim riječima ''Rad s djecom u ovakvim okolnostima zasigurno omogućava bolji i efikasniji učinak'', što su i sami polaznici mektebske nastave potvrdili.

Slobodne aktivnosti su podrazumijevale igranje nekih od društvenih igara, razgovor s polaznicima mektebske nastave ili gledanju nekog od zanimljivih crtanih filmova, pa do povečerja koje je prema planu i programu bilo predviđeno u 22 sata. Ovakvim vidom nastave, polaznicima mektebske nastave se željelo približiti u praktičnom smislu sve ono što uče u mektebu, te kako bi se pokazao jedan dobar primjer prakse i teorije.

Zadnji dan su zaslužnima dodijeljene zahvalnice kojima se na simboličan način odalo priznanje za uloženi trud i angažman. Pored džematlija koji su nesebično pomogli ovaj projekat, važno je naglasiti da su projekat podržali i Fondacija za hifz časnog Kur'ana, firme ''Disti'' i ''Grafoten'', kao i Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS na čelu sa dr. Senom Softić Taljanović, koja je omogućila da polaznicima mektebske nastave bude obezbjeđena medicinska njega.

mektebski-dani-u-prirodi-2011

Ono što je sigurno džemat Dobrinja IIIb nastavit će s organiziranjem mektebskih dana u prirodi za polaznike mektebske nastave te su najavili i ljetne dane mekteba za ženske polaznice mektebske nastave.

Priredio: Dževad Fejzić