A+ A A-

Muftija zenički primio potpredsjednika RS

 Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović danas (03.02.2010) je u svom uredu primio potpredsjednika Entiteta Republika srpska gosp. Enesa Suljkanovića. Zajedno sa potpredsjednikom gosp. Suljkanovićem u posjetu Muftijstvu zeničkom došao je i načelnik Općine Doboj gosp. Obren Petrović, a sastanku su prisustvovali: gosp. Miralem Galijašević, premijer ZE-DO kantona, gosp. Fikret Pljavljak, mandatar nove Vlade ZE-DO kantona, gosp. Mirsad Zaimović, predsjednik KO SDA ZE-DO kantona, gosp. Mirsad Mešić, predsjednik KO SDP ZE-DO kantona, dr. Suvad Isaković, član Sabora IZ u BiH, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, Bajro ef. Džafić, glavni imam MIZ Doboj, gosp. Muhamed Begagić, predsjednik IO MIZ Zenica, gosp. Murvet Bajraktarević, predsjednik IO MIZ Doboj.

muftija-zenicki-potpredsjednik-rs-2011

Nakon dobrodošlice uvaženim gostima muftija zenički je delegirao nekoliko pitanja zahtjevajući od potpredsjednika RS gosp. Suljkanovića i načelnika Općine Doboj gosp. Petrovića da u narednom periodu rade na njihovom rješavanju. Prije svega, muftija je zahtjevao rješavanje problema grupe nacionalnih predmeta u osnovnim i srednjim školama na području RS, rješavanje problema povrata bespravno oduzete imovine povratnicima u Kotorskom, zaustavljanje eksploatacije šljunka na uzurpiranom zemljištu pored rijeke Bosne u Kotorskom, problem izgradnje mini centrala na rijeci Bosni na području Kotorskog, za koje je Vlada RS dala koncesiju firmi ''Enerdži'' iz Norveške, vraćanje u posjed fudbalskog stadiona MZ Kotorsko, a za potrebe FK ''Borac'' iz Kotorskog, razmatranje mogućnosti zamjene vakufskog zemljišta u Kotorskom uništenog ekploatacijom šljunka, donošenje Odluke o upravljanju grobljima-mezaristanima koja bi definirala ovu oblast na način da vlasnik upravlja grobljima-mezaristanima u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti.

muftija-zenicki-potpredsjednik-rs-2011-1

Muftija je dobio obećanja prisutnih da će raditi sve što je u okvirima njihovih nadležnosti da gore navedena pitanja u narednom periodu budu riješena.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, uz želje da ista bude nastavljena i u budućnosti.