A+ A A-

Zimska škola Sire u sarajevskim mektebima

Povodom nastupajućeg rabiu-l-evvela i dolaska Mevluda, a u pripremi za Dane o Allahovom Poslaniku, koje već tradicionalno organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, u saradnji Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice i Medžlisa IZ Sarajevo uspješno je realizovan projekat „Zimske škole sire".

zimska-skola-sire-2011-1

Projekat je nastao kao ideja da se o životu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., govori na jedan inovativan i mladim generacijama (koje sve više nazivaju digitalnim) priča o životu Posljednjeg Allahovog poslanika približi putem multimedijalnih prezentacija.

Nosilac projekta bio je Nezir Halilović, uposlenik Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, a projekat je realizovan u pet sarajevskih mekteba čiji muallimi su se dobrovoljno javili za realizaciju projekta. Tako je projekat realizovan u mektebima u Kovačima, Kobiljoj Glavi, Alipašinom polju C-faza, Hadžićima i Vogošći.

zimska-skola-sire-2011-2

Timskim radom i uskom saradnjom nosioca projekta i muallima: Muje Berila i Asada Foče, Vehbije Makića, Hazima Emše, Muhameda Tvrtkovića i Muslije Čelikovića u svim mektebima postignuti su evidentni i zavidni rezultati. Naime, u okviru projekta djeca su o životu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., učila kroz 140 crteža, više kratkih animacija, isječke iz filmova o Muhammedu, a.s., i konstantnom tihom zvučnom podlogom, te su na kraju projekta bila u stanju detaljno objasniti svaki od 140 slajdova s prezentacije, pa čak i kada se radilo o polaznicima od samo 5 godina. Zimskoj školi Sire se odazvalo oko 300 mektepskih polaznika. Tom prilikom prikupljeno je više stotina dječijih likovnih radova na različite teme iz života Allahovog Miljenika.

zimska-skola-sire-2011

Inače, slični projekti su prethodnih godina realizovani u Visokom, Kaknju i Zenici, sa istim rezultatima.

Ono što najviše raduje u svemu je evidentna dječija ljubav prema Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., zbog koje su djeca svoje dragocjeno vrijeme sa zadovojstvom odvojila da uče o Muhammedu, a.s.v.s.

Nema se šta drugo reći nego aferim mlade generacije, aferim!

N. H.