A+ A A-

Tuzla: Akcija prikupljanja knjiga za otvaranje biblioteke u Zvorniku

tuzlaGrupa mladih bošnjačkih povratnika iz naselja Osmaci kod Zvornika, pokrenula je inicijativu za otvaranje biblioteke u ovom naselju. Uspjeli su obezbijediti prostor i police za knjige, a da bi im entitetska vlast dala i konačnu dozvolu za otvaranje iste, uvjet je 5.000 naslova. Ukoliko prikupe dovaljan broj knjiga, manji entitet bi trebao ovoj biblioteci dati predznak Javna ustanova i obezbijediti platu za jednog radnika. Ono što njima nedostaje a u čemu im mi, neznatnim izdvajanjima, možemo pomoći, jesu knjige.

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice je odlučila da se aktivno priključi ovoj akciji.  Članice Asocijacije su ovu akciju simbolično nazvale "Ko želi pomoći, naći će način, ko ne želi naći će opravdanje".

"Naime, svako od nas je u mogućnosti iz svoje kućne biblioteke donirati jednu-dvije ili više knjiga, koje će ovim ljudima biti od velikog značaja. Nije bitna tematika: školska literatura, beletristika, stručna literatura; dakle, sve što imate, ovoj će biblioteci, čiji čitatelji vape za pisanom riječju, biti od velikog značaja.", navedeno je u saopštenju Asocijacije žena MIZ Tuzla.

Akcija prikupljanja traje do 06. februara tekuće godine a knjige se prikupljaju svaki dan i to na nekoliko lokacija u našem gradu: 

  • Džamija princa Abdulaha (imamski ured) , svaki dan poslije ikindije namaza i to u periodu od 14,25 do 15,30sati;
  • Klub čitalaca MIZ Tuzla (na Korzu), svakim radnim danom od 9,00 do 11,00 sati i
  • mekteb na Ircu, subota i nedjelja, 29. i 30 01. 2011. godine od 9,00 do 11,00 sati.

Prava darežljivost ne očekuje ništa zauzvrat. Kakvom nagradom uzvraća svijet oblacima kiše?  

Asocijacija žena MIZ Tuzla