A+ A A-

Sve više muslimanskih studenata na američkom Katoličkom sveučilištu

studenti-muslimani-katolicko-sveucilistePosljednjih godina, službeno Sveučilište Katoličke crkve u Sjedinjenim Državama doživjelo je jak skok u prijavama i upisima muslimanskih studenata. Zašto muslimanski studenti biraju sveučilište koje je usredotočeno na drugačiju vjeru od njihove?

Katoličko sveučilište Amerike svojim kršćanskim studentima nudi ne samo studije na izabranim poljima znanja, nego i mogućnosti za duhovni rast kroz vjerske rituale. No, u kampusu sveučilišta prakticira se više vjera i nisu katolici jedini koji se tu osjećaju ‘kao kod kuće'.

"Kad se nalazite u vjerskom okruženju, gdje se prakticira vjera, razumljivo je i lakše prakticirati i vlastitu vjeru."

Tako kaže Reef Al Shabana, koja tri do četiri puta dnevno nađe neku praznu predavaonicu u kojoj se pomoli.

"Vrlo je tiho i vrlo smirujuće. Za mene je to najugodnije mjesto za molitvu."

Al Shabana je muslimanka iz Saudijske Arabije. Kaže da je odabrala Katoličko sveučilište zbog njegovih konzervativnih vrijednosti.

"Obiteljske vrijednosti, mislim na obiteljsku jezgru, pro-life stav škole... Sve se to slaže i s mojim stavovima."

Al Shabana je jedna od rastućeg broja muslimanskih studenata na Katoličkom sveučilištu, kaže Christine Mica, voditeljica ureda za upise.

"Premda sami nisu katolici, ovdje se osjećaju sigurno i udobno u prakticiranju njihove vlastite vjere."

Wiaam Al Salmi se prebacila ovdje s jednog sekularnog sveučilišta. Kaže da joj je atmosfera ovdje mnogo ugodnija i udobnija jer je, baš kao i u njenom slučaju, vjera - način života.

"Ovo je sredina ispunjena vjerom i učenjima koja su jednaka onima s kojima sam odrasla kod kuće. Dakle, otići se moliti nije ništa neobično. Ovdje to razumiju."

U posljednjih pet godina, broj muslimana koji studiraju na Katoličkom sveučilištu više se nego udvostručio - sa 41 na 91 studenta. Većina ih dolazi iz Saudijske Arabije, što Tanith Fowler Corsi, dopredsjednica za globalno obrazovanje, pripisuje dobro razvijenim odnosima koji se održavaju sa saudijskim veleposlanstvom u Washingtonu.

Kapelan Katoličkog sveučilišta, velečasni Jude Deangelo to vidi kao nadu za veći dijalog među ljudima raznih vjera:

"Poštivati razlike među nama, ali se i radovati načinu na koji doživljavamo Boga i gdje možemo biti jednaki u razumijevanju toga tko je Bog."

Kenny White, katolik, kaže da se sprijateljio s muslimanskim studentom, čije su redovne molitve ojačale i njegovu vlastitu vjeru.

To je inspirirajuće. On je vrlo aktivan vjernik, redovito se moli, i to je i mene inspiriralo da budem predaniji u svojoj vjeri.

Neki od studenata kratke trenutke među predavanjima ispune čitanjem Kur`ana, osjećajući se potpuno nesmetanima da to čine jer je ovo sveučilište i njima, kao i kršćanskim kolegama, sigurno utočište u kojemu mogu duhovno rasti u svojoj vlastitoj vjeri.

(www.voanews.com)