A+ A A-

Sastanak rukovodioca Ureda za BD sa glavnim imamima

U Sarajevu je 20.01.2011. godine održan sastanak glavnih imama iz dijaspore sa rukovodiocem Ureda za bošnjačku dijasporu Mr. Mirsadom ef. Kalajdžićem. Pored nevremena, i magle koja je ovih dana obavijala naš glavni grad, većina imama je našlo načina da ipak blagovremeno stigne na ovaj sastanak. Govorilo se sasvim otvoreno, o svim aktivnostima, pa i određenim problemima sa kojima se naša Zajednica susreće na terenu.

sastanak-ured-bd-glavni-imami-2011

U uvodnom govoru Mirsad ef. je pozvao prisutne da jačaju instituciju Islamske Zajednice i da sve aktivnosti u dijaspori, organizirano na institucionalan način provode. Dijasporom se organizirano bave institucije, ministarstva, specijalnim pripremanjem pojedinaca za tu vrstu aktivnosti. Jedino se mi Bošnjaci njome usput na spontan način bavimo. Islamska Zajednica BiH je u tom pravcu napravila iskorak formiranjem Ureda još 1996.godine. Urađen je ogroman dio posla tako da trenutno imamo registriranih 268 naših džemata u dijaspori. Naša obaveza je da sačuvamo ono što je urađeno, izgradimo mehanizme zaštite, kako bi aktivnosti i imovina naših džemata bili zaštićeni od eventualnih nesavjesnih pojedinaca i njihoje samovolje, te da napravimo dodatne iskorake u pravcu poboljšanja naših zajedničkih aktivnosti.

Glavni imami su u svojim obraćanjima pored presjeka stanja u Zajednicama koje predstavljaju, dali su i konkretne prijedloge za izlaze iz  teškoća i problema koji otežavaju rad istih na terenu. Nakon cjelodnevnog radnog druženja, glavni imami sa predstavnicima Ureda za bošnjačku dijasporu su imali u četvrtak 20.01.2011. godine prijem kod reisu-l-uleme Dr. Mustafe ef- Cerića, a u petak 21.01.2011., u predsjedništvu BiH, gdje ih je primio bošnjački član predsjedništva gos. Bakir Izetbegović.

Opširnije informacije sa ovih sastanaka će biti objavljeni u slijedećem broju naših informativnih novina „Preporod".