A+ A A-

Od rijeke Drine do grada Rijeke

Gore spomenuto neka bude naslov ovog kratkog priloga o možda i ne tako kratkom putu. Jedno je polazna, drugo krajnja tačka našeg nedavnog putovanja. Treba još samo da dodamo ''preko Zagreba'', i da čitalac već pred sobom vidi rutu našeg puta. 

Kada kažemo ''našeg'' mislimo na putovanje nas - grupe imama, nastavnika i profesora islamske vjeronauke  Muftijstva goraždanskog,  na ovom putu predvođenih muftijom goraždanskim Hamedom ef. Efendićem. Grupe od sedamnaest muških i osam ženskih osoba. Putovali smo u hrvatske gradove Zagreb i Rijeku, posjetili Islamsku zajednicu u Hrvatskoj.

Na put smo iz Goražda krenuli u prijepodnevnim satima 10. januara 2011. godine, a u Zagreb stigli uvečer istog dana. Tu su nas dočekali zamjenik muftije dr. Aziz ef. Hasanović i vrijedni aktivista Islamske zajednice g-din Mirza Šabić. Dr. Hasanović će, potom, svih četiri dana našeg boravka u Hrvatskoj biti sa nama, a veći dio tog vremena i g-din Šabić. 

muftijsto-gpr-iz-hrvatska-2011-zagreb

Sutradan, u utorak 11. januara, u prijepodnvnim satima, centrom starog dijela Zagreba proveli su nas naši već spomenuti domaćini, ovaj put zajedno sa mr. Mirzom ef. Mešićem, jednim od imama Zagrebačke džamije, i njegovom suprugom Eminom. Ovaj dio grada izuzetno je lijep i zanimljiv, posebno nama koji smo tu prvi put. Ručali smo u restoranu Islamske gimnazije u Zagrebu, a potom nastavili sa obilaskom grada. 

Poslije jacije namaza kojeg smo klanjali u Zagrebačkoj džamiji, u kojoj smo klanjali većinu naših namaza u vrijeme boravka u Zagrebu, druženje smo nastavili u Divanhani Islamskog centra. Domaćin druženja bio je muftija Ševko ef. Omerbašić, koji je ukratko prestavio rad Islamske zajednice u Hrvatskoj. Muftija Omerbašić je, da ne zaboravimo reći i ponosno istaknemo, porijeklom iz Ustikoline, dakle ''naše gore list'', a u Zagrebu živi i radi već trideset pet godina. Potom je muftija goraždanski govorio je o muslimanima i radu Islamske zajednice na prostoru Muftijstva goraždanskog, te domaćinima uručio prigodne poklone. Sliku Aladža džamije u Foči, čija bi obnova trebala početi u proljeće ove godine, uručio je muftiji Omerbašiću, koji je iskazao svoju ličnu i spremnost Islamske zajednice u Hrvatskoj da pomognu obnovu ove džamije. Svi prisutni musafiri i domaćini kratko su se prestavili, a potom do kasno u noć ugodno mehabetili.

muftijsto-gpr-iz-hrvatska-2011

Uručivanje slike budućeg Islamskog centra u Rijeci

U srijedu, 12.januara, uputili smo se u Rijeku. Tu su naši domaćini bili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Hajrudin ef. Mujkanović i predsjednik Izvršnog odbora g-din Ekrem Budimlić. Obišli smo gradilište Islamskog centra u Rijeci, gdje nam je, osim od strane domaćina iz Islamske zajednice, objekat ili budući kompleks centra predstavljen i od strane predstavnika Građevinskog poduzeća ''Krk'', poduzeća koje je izvođač radova. Kratko smo se prošetali Rijekom, tu klanjali podne namaz, te ručali i uz bosansku kahvu sa domaćinima se družili u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice. U ime domaćina poklon sliku sa budućim izgledom Islamskog centra u Rijeci muftiji goraždanskom uručio je Adem ef. Smajić, dugogodišnji imam u Rijeci. 

Poslije ikindije namaza krenuli smo prema Zagrebu. Domaćini večere i druženja u Divanhani tu večer bili su glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb hfz. Aziz ef. Alili, te potpredsjdnica Izvršnog odbora Medžlisa g-đa Azra Omanović, koja je domaćin bila u svoje i u ime predsjednika Medžlisa g-dina Gzima Redžepija. Oni su predstavili Medžlis i Islamski centar u Zagrebu, te uputili nas u neke od detalja rada ovih institucija.

muftijsto-gpr-iz-hrvatska-2011-divan-hana

Zajedničko druženje u Divanhani, IC Zagreb

Četvrtak, 13.januara, bio je posljednji dan ove naše posjete Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Prijepodnevne sate proveli smo u obilasku Islamske gimnazije u Zagrebu, gdje je naš domaćin bio njen ravnatelj profesor Mevludi ef. Arslani. Sa nekoliko svojih kolega kratko nas je proveo kroz povijest ove škole, te predstavio neke od njenih nastavnika i učenika. Tu smo se upoznali sa uvjetima i načinom rada nekih od segmenata nastave, a u učionici budućih maturanata sa učenicima zatekli i muftiju Omerbašića, ovoga puta u svojstvu njihovog profesora. 

Na zajedničkom ispraćajnom ručku bili smo zajedno sa svim našim domaćinima iz Zagreba. Muftija Omerbašić obratio se prisutnima, svim musafirima uručio prigodne poklone, te iste sa svojim kolegama ispratio, ne do praga Islamskoga centra, već do autobusa kojim smo putovali. 

Ovaj prilog napisali smo kao svojevrsnu zahvalnicu našim izuzetnim domaćinima iz Islamske zajednice u Hrvatskoj, posebno muftiji Ševki ef. Omerbašiću i njegovom zamjeniku dr. Azizu ef. Hasanoviću, te kao kao kratak test podstreka za obilazak naših džemata, kako onih u Bosni i Hercegovini, tako i onih izvan nje.

Priredio: Dženan ef. Imamović, Sekretar Muftijstva goraždanskog