A+ A A-

Prva konferencija zaljevskih zemalja o halal industriji i uslugama

kuvajt-halal-logoAgencija za certificiranje halal kvalitete učestvovat će na konferenciji  pod nazivom „Prva konferencija zaljevskih zemalja o halal industriji i uslugama"  koja se organizira od 24. do 26. januara 2011. godine u Kuvajtu. Organizatori konferencije su Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja države Kuvajt, Institut za znanstvena istraživanja Kuvajta i GCC organizacije za standardizaciju.

Cilj konferencije je:

- da predstavi trenutno stanje halal industrije i usluga,

- da indentifikuje legitimitet u korištenju svih vrsta omamljivanja i mehničkog klanja goveda i peradi,

- da identifikuje upotrebu nedozvoljenih supstanci i tvari u halal industriji i

- upoznati učesnike sa tehno-ekonomskim aspektima halal industrije i usluga.

Agencija za certificiranje halal kvalitete učestvovat će u radu konferencije i predstavit će se izlaganjem na temu „Iskustva u procesu halal certificiranja na području BiH i drugih europskih zemalja" . Agencija ima jedinstven sistem halal certifciranja u svijetu, a naš HALAL certifikat priznaju sve značajnije halal institucije u svijetu.

Međunarodna halal industrija i usluge su sastavni dio globalne ekonomije s tržišnom vrijednosti procjenjenom na 640 milijarde USD i sa oko 1.8 milijardi potrošača diljem svijeta. Zbog ogromnog tržišnog potencijala mnoge multinacionalne kompanije prisustvuju međunarodnim skupovima i kontefencijama kako bi se podobnije upoznale sa halal industrijom i uslugama. 

Konferencija će predstaviti dinamiku halal industrije i usluga, novih trendova i ekonomske koristi koje generira halal poslovanje. Osim toga, konferencija neće samo pružiti poslovne mogućnosti, nego će pružiti veliki broj informacija javnosti s ciljem boljeg razumijevanja i značenja označavanja proizvoda znakom halal. 

(www.halal.ba)