A+ A A-

Oštra osuda prijetnji predsjedniku IO Bošnjačkog nacionalnog vijeća

logo_bkzBošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjačka kulturna zajednica oštro su osudili prijetnje upućene predsjedniku Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji. U saopćenju za javnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća se kaže:

- Povodom najnovijih prijetnji koje su izrečene predsjedniku Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Samiru Tandiru, a koje sadrže i prijetnje ubistvom, od strane izvjesnog Mersudina Ćosovića, Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje ovaj čin i obavještava javnost da ovo nije prvi put da se gospodinu Tandiru prijeti ubistvom, ed a je i ranije dobijao slične prijetnje iza kojih bi uvijek, kao po pravilu, uslijedili fizički napadi na njega.

Sve prijetnje koje je gospodin Tandir dobijao prijavljene su Policijskoj upravi u Prijepolju koja nijednom nije adekvatno reagovala.

Očigledno je da, koristeći se mehanizmima koji su bili svojstveni za devedesete godine dvadesetog vijeka u Srbiji, Rasim Ljajić i srpske bezbjednosne službe nastoje se obračunati sa političkim neistomišljenicima.

Zahtijevamo od policije, tužilaštva i ostalih pravosudnih organa hitnu reakciju kako bi se utvrdila odgovornost izvršilaca i nalogodavaca i stalo na put ovom političkom nasilju koje može da izazove nesagledive posljedice.

Ovo je potvrda da je sprega politike i kriminala u Sandžaku i dalje na snazi, što predstavlja glavnu prepreku političkom i opštedruštvenom ozdravljenju, kaže se u saopćenju za javnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća kojeg je potpisao predsjednik Vijeća Mevlud Dudić.

Saopćenje Bošnjačke kulturne zajednice
- Bošnjačka kulturna zajednica obavještava javnost da je predsjednik njezinog Izvršnog odbora gospodin Samir Tandir još jednom bio na udaru sprege političkih neistomišljenika, vlasti i službi državne bezbjednosti koje su mu preko izvjesnog Mersudina Ćosovića uputile sijaset uvreda i najozbiljnije moguće prijetnje koje se mogu izreći, a koje kulminiraju prijetnjom smrću, odnosno ubistvom.

Ovo nije prvi put da se predsjedniku IO BKZ prijeti, te da se na istog verbalno i fizički nasrće. Zbog tih prekšraja još niko nije odgovarao pred pravosudnim organima. Policijska uprava Prijepolje nijednom nije adekvatno reagirala, pružila nužnu zaštitu gospodinu Tandiru niti privela nekog od osumnjičenih, iako joj je svaki napad uredno i blagovremeno prijavljen.

BKZ ima saznanja da iza ovih napada na ličnost gospodina Tandira ne stoje pojedinci, već beogradizirani sandžački političari koji ne mogu demokratski principijelno prihvatiti poraz, već s ministarske pozicije zloupotrebljavaju organe državne bezbjednosti kako bi se obračunali sa neistomišljenicima. Za ovaj napad na gospodina Tandira najveću odgovornost snosi ministar Ljajić koji već duže vrijeme svojim destruktivnim potezima pokušava naškoditi snagama koje su odnijele apsolutnu pobjedu na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, posredno napadajući sve institucije i pojedince koje nose ideju slobodarskoga duha bošnjačkoga narioda, počevši od Islamske zajednice preko Univerziteta do svih ostalih bitnih činioca našega društva.

Bošnjačka kulturna zajednica upozorava organe vlasti, naročito policiju i pravosuđe, da su dužni što prije pronaći izvršioce i nalogodavce ovog krivičnog djela i izreći im zakonom predviđene kazne. Ukoliko ovaj i ovakvi sluačjevi ne budi razotkriveni i adekvatno sankcionirani, našim ionako krhkim društvo zavladat će bezakonje koje može imati jako teške i negativne posljedice. Također želimo vjerovati da će policija i pravosuđe imati dovoljno snage da se odupru političkim utjecajima, pa makar oni dolazili i od strane ministara. Oni moraju dokazati bošnjačkom i ostalim narodima koji žive u Srbiji da su samostalni u odlučivanju, da podjednako štite sve građane Srbije, te da niko nije niti smije biti iznad zakona. Jedino će na taj način povratiti povjerenje građana i dostojanstvo bez kog su ostali još za vrijeme miloševićevih tortura nad civilnim stanovništvom. Želimo vjerovati da je to vrijeme iza nas, te da će policija ovoga puta to i dokazati na djelu, stoji u saoćenju BKZ kojeg potpisuje predsjednik Jahja Fehratović.