A+ A A-

Prve svršenice Islamske pedagoške akademije u Njemačkoj

Islamska pedagoška akademija (Islamologisches Institut e.V.) je prva obrazovna ustanova koja i u Njemačkoj nudi studij islamskih nauka na njemačkom jeziku. Ova akademija se posvetila njegovanju i izučavanju islamskih disciplina, islamske filozofije i inter-religijskog dijaloga. Docenti i profesori instituta su stručnjaci različitih islamskih nauka.

Islamska pedagoška akademija neovisna organizacija, čiji prvenstveni cilj je unapređivanje islamskih nauka u Njemačkoj. Uprava islamskog instituta je 2003 god. premještena u Beč, sa istovremenim nastavkom rada u Njemačkoj, a u međuvremenu i Švicarskoj. Nastava se održava subotom i nedjeljom s početkom od 08.00 h. do 19.00. To omogućava zainteresiranima da mogu upisati studij izvan radnih obaveza.

Do sad je veliki broj Bošnjaka i Bošnjakinja u Minhenu upisao ovaj studij, ali je mali broj istrajao do kraja. Prve pozitivne rezultate pokazale su Nermina Arnaut i Majda Hasić, koje su studij upisale u oktobru 2007 g. da bi ga uspješno okončale u novembru 2009. godine.

prve-svrsenice-ipa-njemacka-2010

Studij na islamskoj pedagoškoj akademiji traje 4 semestra a zastupljeni su predmeti koji se izučavaju na fakultetima islamskih nauka u islamskom svijetu: Tefsir, hadis, Akida, Fikh, Usuli fikh, Sira i dr. Direktor IPA je dr. Amir M.A, Zaidan.

U Austriji svršenici ove akademije predaju vjeronauku u osnovnim i srednjim školama. U Njemačkoj se još uvijek čeka dozvola za uvođenje vjeronauke u školama.

Vjeronauka se održava u džematima bošnjačke dijaspore. Od ove vjeronaučne godine, zbog većeg priliva i interesa polaznika vjerske pouke džematski odbor džemata Sabur u Minhenu je, uz saglasnost s imamom, angažirao ove dvije svršenice islamske pedagoške akademije kao pojačanje stručnog kadra za izvođenje vjeronauke, te su imale priliku svoje teoretsko stečeno znanje praktično prenositi na mlade.

(www.bosnjaci.net)