A+ A A-

Godišnjak islamofobije

saff-283I ova, 2010./1431. godina za nas Bošnjake muslimane ostat će upamćena po intenzivnim medijskim, političkim, policijskim i drugim vrstama napada na islam i ostale muslimanske vrijednosti. Sada kada na kraju godine sumiramo rezultate tih napada, možemo slobodno konstatirati da će 2010./1431. godina ostati upamćena kao godina u kojoj se dogodio veliki broj izuzetno opasnih slučajeva napada i uvreda na islam i muslimane u Bosni i Hercegovini. Kao i ranijih godina i u 2010./1431. je napadana Islamska zajednica Bosne i Hercegovine te reis dr. Mustafa ef. Cerić. Nažalost, najdrastičniji primjer kršenja prava muslimana u BiH u ovoj godini dogodio se u Livnu u selu Sturba gdje su Hrvati srušili mesdžid. U ovom tekstu donosimo izbor najočitijih primjera napada na islam i muslimane, kao i druge primjere koji su imali negativnu intenciju prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Dževad ef. Hadžić: Teško je bilo gledati kako nam komšije ruše mesdžid

Prva trećina svetog mjeseca ramazana u BiH obilježena je rušenjem mesdžida u džematu Sturba. Ovaj događaj ražalostio je sve muslimane u Bosni i Hercegovini. Rušenje mesdžida u džematu Sturba u općini Livno nova je stranica dejtonske povijesti BiH, jer je ovo prvi muslimanski vjerski objekt koji je srušen nakon završetka rata. Svima je jasno da mesdžid u Sturbama nije morao biti srušen, bez obzira na to što nije imao urednu dokumentaciju, jer je takvih objekata i u samom Livnu na stotine, a u dejtonskoj državi ih ima na desetine hiljada. Mesdžid je proračunato srušen u ramazanu, isključivo u ime nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti prema bošnjačkom narodu, i tu nema nikakve dileme. Dokaz za to je 1.500 prikupljenih potpisa livanjskih Hrvata koji složno podržavaju rušenje mesdžida i time ovom zločinu daju kolektivnu dimenziju.

Napad na Bošnjake

Drugog dana ramazana, oko četiri sahata ujutru, kada su se postači spremali za klanjanje sabah-namaza, policija Republike Srpske je napala bošnjačke povratnike u Bosanskom Novom i Bosanskoj Dubici.Uhapšeno je pet Bošnjaka, lica koje je MUP Republike Srpske optužio za vehabizam. Istog dana oko podne svi uhapšeni su pušteni na slobodu. Puštanje na slobodu svih uhapšenih dokaz je da policija RS-a uopće nije imala povoda niti opravdanja za izvođenje jedne tako spektakularne akcije. Međutim, taj napad je bio povod za medije u BiH i regiji da se o muslimanima i islamu izgovore najteže optužbe. Televizijski prilozi hapšenja spomenutih Bošnjaka ledili su krv u žilama. Tih dana su mediji u RS-u opasno širili strah i nesigurnost, čime su dugoročno ugrozili bošnjačke povratnike. Sve je izgledalo kao da se ponavlja 1992. godina. "Taj dan ćemo još dugo pamtiti, odnosno nikada ga nećemo zaboraviti kao što će sjećanje na '92. godinu ostati u nama do kraja života. Sve je podsjećalo na tu 1992. godinu kada su nas srpski policajci i vojnici hapsili i odvodili u logore. Srpska policija nas je ovom akcijom još jednom podsjetila koliko je sigurnost nas povratnika upitna i kako je malo potrebno da se počini zločin nad nama", govorili su tih dana bošnjački povratnici u Bosanskom Novom i Bosanskoj Dubici.

Tekfirsko-obavještajna agresija na Bošnjake i islam

Teroristički napad u Bugojnu koji se dogodio na dan Ajvatovice unio je strah i nemir u srca svih građana Bosne i Hercegovine. Pa ipak, ovaj sramotni događaj najviše štete donio je nama Bošnjacima. Neprijatelji Bošnjaka muslimana i islama nisu mogli poželjeti ljepši poklon od počinioca spomenutog terorističkog napada. Ovaj nesretni događaj opasno je unio smutnju među Bošnjake. Ovaj teroristički napad najviše su iskoristili brojni islamofobi koji ne prestaju sa pozivima na linč svih iskrenih vjernika muslimana, a dušmani našeg naroda iz reda srpsko - hrvatskog naroda koriste ovu priliku da nas Bošnjake satjeraju u ćošak. Nažalost, ovaj događaj mnogim neprijateljima BiH služi za motivaciju i za signal da je vrijeme da se krene u rušenje Bosne i Hercegovine. Naravno, ima tu još mnogo sekundarnih posljedica koje bi mogle imati nesagledive posljedice po interese islama i muslimana u BiH. Nakon terorističkog napada u Bugojnu u BiH su nastupili dani velike smutnje.

Slučaj Rustempašić i ostali

Početkom 2010. godine na Sudu BiH je počeo sudski proces protiv Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića koji su optuženi da su ''djelovali u namjeri da na teritoriji BiH izvrše teroristički čin. Ovaj sudski proces razlikuje se od drugih sudskih procesa koji se sprovode na Sudu BiH po tome što je Tužilaštvo BiH već u samom koncipiranju optužnice iznijelo niz teških kvalifikacija na račun islama, odnosno sam čin dosljednog prakticiranja islama doveden je u inkriminirajući položaj. Također, u nastavku spomenutog procesa konstantno su iznošene veoma teške i nedopustive negativne kvalifikacije na račun islama. Iako je prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prije početka ovog suđenja, uputio oštro upozorenje Tužilaštvu BiH zbog inkriminiranja šerijata i islama u ovom slučaju Tužilaštvo i Sud BiH se nisu osvrtali na ova upozorenja. Dakle, da ne bude zabune, a s obzirom da su pojedini tužioci pokušali u javnosti predstaviti upozorenja da se ne smije inkriminirati islam, odnosno šerijat, kao čin pritiska na Sud i Tužilaštvo, posebno ističemo da mi ne štitimo bilo koga od optuženih, niti vršimo pritisak na Sud i na Tužilaštvo BiH. Ako su optuženi krivi za djelo koje im se stavlja na teret, neka snose svoju odgovornost. Međutim, nedopustivo je da se o islamu i na račun ljudi koji dosljedno vjeruju u Allaha, dž.š. govori i piše na način kako se to činilo proteklih mjeseci u Sudu BiH.

Patrijarh Irinej je pokazao da mrzi islam iz dna duše

Samo što je preuzeo tron Srpske pravoslavne crkve patrijarh srpski Irinej je odmah krenuo sa vrijeđanjem islama i muslimana. Patrijarh srpski Irinej je u Nišu 27.01.2010. godine rekao. „... mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umeju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele, ili da se priđe njima. To je filozofija islama...". Osim ove skandalozne izjave, patrijarh Irinej je tokom protekle godine dao više izjava protiv Bosne i Hercegovine. Irinejove izjave nam jasno poručuju da Srpska pravoslavna crkva ne mijenja svoju zločinačku ćud.

RTV FBiH: Dženaza krmetu

Federalna televizija se u ovoj godini više puta dokazala na polju širenja islamofobije u BiH. Međutim, u jednom slučaju su prevršili mjeru. Dakle, riječ je o emisiji ''Lud, zbunjen, normalan'' u kojoj se na najgrublji način ismijavalo sa islamskim vrijednostima. U prošlosti je bilo raznih uvreda na račun islama, međutim niko kao autori serije ''Lud, zbunjen, normalan'' nije klanjao dženazu krmetu. Nakon prikazivanja sporne serije u kojoj se spominje klanjanje dženaze krmetu, muslimanska javnost je digla svoj glas. Federalnoj televiziji su upućeni brojni prigovori. Islamska zajednica u BiH je najoštrije osudila sramno ponašanje Federalne televizije. „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, na različitim razinama od džemata do Rijaseta, zaprimila je mnoge proteste nezadovoljnih vjernika zbog emitiranih sadržaja u seriji ''Lud, zbunjen, normalan" na Federalnoj televiziji", navodi se u saopćenju Islamske zajednice u BiH. I, umjesto da upute izvinjenje za svoj propust na Federalnoj televiziji su nastavili sa vrijeđanjem, izmišljajući da je muslimanim krivo što se na spomenutoj televiziji pojavilo krme. Na takvo ponašanje FTV ponovo je odgovorila IZ u BiH. „ Islamska zajednica je u više navrata ukazivala na širenje pošasti netrpeljivosti prema islamskim vrijednostima, odsustvo argumentiranih rasprava i uvažavanja, što opasno truje širi društveni ambijent i može imati veoma štetne posljedice u budućnosti. Korištenje pozicije na javnom servisu ne može biti u cilju iskazivanja frustracija i ideoloških preferencija, sijanja straha i beznađa''.

Akcija razotkrila kako je vlast u BiH „ lahka na obaraču" kada treba napasti islam i muslimane

U selu Gornja Maoča kod Brčkog početkom februara izvedena je najveća policijska operacija u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. U operaciji združenih policijsko-sigurnosnih snaga u BiH pod kodnim nazivom ''Svjetlost'' učestvovalo je blizu hiljadu policijskih službenika raznih profila. Prema zvaničnim navodima Tužilaštva BiH, operacija ''Svjetlost'' izvedena je radi hapšenja osoba koje se sumnjiče ''da su u periodu 2002. - 2010. godina, djelovanjem u okviru takozvane 'vehabijske zajednice' formirane na području Gornje Maoče, u općini Srebrenik, organizirali zločinačku organizaciju čiji je cilj bio da upotrebom ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokušaju promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgnu njene najviše institucije, te da na isti način pokušaju otcijepiti dio teritorije Bosne i Hercegovine. Nekoliko mjeseci kasnije svi uhapšeni su pušteni na slobodu a protiv njih nije podignuta optužnica, a vjerovatno nikada neće biti ni podignuta. Od silnih optužbi za rušenje ustavnog poretka BiH ne bi ništa. Ova akcija je do kraja otkrila koliko su institucije vlasti u BiH „ lahke na obaraču" kada treba napasti islam i muslimane.

Damir Kaletović zvani oružje za masovno uništavanje

Ako bismo pravili izbor koja ili čija izjava bi mogla biti proglašena najglupljom u kategoriji svih do sada objavljenih islamofobičnih izjava, onda bi pobjedu u tom izboru sigurno odnio Damir Kaletović, novinar FTV-a, i njegova sljedeća izjava: "U Gornjoj Maoči zaplijenjeni su dokumenti koji ukazuju na planove o proizvodnji oružja za masovno uništenje!'' Vjerujemo da se sam Kaletović crvenio pred rođenim televizorom dok se slušao šta govori. Ako ga je slušao George Bush ili Dick Cheney, bivši vladari Sjedinjenih Američkih Država, koji su se polomili tražeći Saddamovo naoružanje za masovno uništenje, mogli su konačno ushićeno pomisliti da je Saddam naoružanje sklonio u Gornjoj Maoči. Ko zna, možda ćemo upravo narednih dana putem emisije "60 minuta" ekskluzivno uz jezovitu muziku čuti Damira Kaletovića kako je svojim istraživačkim novinarstvom došao do podatka da je Saddam Hussein svoje oružje za masovno naoružanje na vrijeme sklonio u Gornju Maoču.

Obavještajno - medijski smutljivci i njihov doprinos širenju islamofobije

Akcija bh. pravosudno - sigurnosnih agencija u Gornjoj Maoči, suđenje grupi Rijada Rustempašića i teroristički napad u Bugojnu tri su velika događaja u 2010.godini, događaja koje su obavještajno - medijiski smutljivci nastojali što više iskoristiti kako bi nanijeli što više štete islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini. Objavljeno je na hiljade novinarskih priloga u kojima se iznose gnusne laži. Jednu od takvih laži i podvala već smo naveli o Damiru Kaletoviću i njegovom oružju za masovno uništavanje iz Gornje Maoče. Također, sjetimo se kako su obavještajne službe u saradnji sa medijima pokušali iskoristi nesretnog Elviza Aličića iz Bužima koji živi u Mostaru kada su ga nagovorili da prijavi policiji da lažno prijavi SIPA-i dvojicu Bošnjaka iz Jablanice da su navodno posjedovali 54 kilograma eksploziva. Kasnije je u medijima Dževad Galijašević ustvrdio da je taj eksploziv dovezen iz Gornje Maoče i sakriven na području Jablanice. Sve se brzo pokazalo kao još jedna prevara a Elviz Aličić je na kraju priznao da je slagao. Također, tu su priče o okupljanju naoružanih vehabija na Vlašiću i slične gluposti. Svi ovi primjeri i još mnogo drugih mnogima su poslužili da iz sebe istresu svoje islamofobične osjećaje

Lažni spisak otkrio ko, kako i šta radi protiv islama i muslimana u institucijama vlasti BiH

Godinu na isteku pamtićemo po Avazovom otkriću tajnog spiska opasnih organizacija i terorista koji je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine poslan u Vijeće sigurnosti UN-a. Danima se vodila intezivna javna polemika o ovom tajnom spisku. Na kraju se ispostavilo da je riječ o lažnom spisku, odnosno o spisku koji su napravili srpski predstavnici iz Republike Srpske pripadnici sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine. Ovaj slučaj je pokazao kako neprijatelji islama, muslimana i Bosne i Hercegovine vješto zloupotrebljavaju pozicije u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine da nanesu što više štete našoj državi, narodu i vjeri islamu. Također, ovaj slučaj je pokazao kako spomenuti neprijatelji islama, muslimana i BiH mogu raditi šta im je volja jer bošnjački predstavnici u vlasti ništa ne rade, osim što gledaju kako da namaknu sebi koju hiljadu više KM.

Medijske refleksije: Kiseljački prasci

U subotu 17. aprila 2010. u centru Kiseljaka, na poslovnici ‘'BH Telecoma'' osvanula je ogromna reklama o uzgoju prasadi. Kada su uposlenici ‘'BH Telecoma'' u ponedjeljak ujutru došli na posao, ostali su zaprepašteni prizorom. Spomenuta reklama privlačila je ogromnu pažnju i drugih ljudi koji su to jutro prolazili kroz centar Kiseljaka. Kao što se vidi na fotografiji, sporna reklama je toliko napadna i toliko
velika da bode u oči svakog ko se nađe u njenoj blizini. A da se radi o čistoj provokaciji govori podatak do kojeg smo došli, odnosno da firma "Markovic" koja se reklamira na spornoj reklami, nema ništa sa postavljanjem iste na poslovnicu "BH Telecoma". U ponedjeljak 19. aprila "BH Telecom" je pokušavao da riješi nastali problem. Istog dana u 18 sati pojavila se skupina mladića koji su zgulili spornu reklamu. Kako je postavljena, tako je i nestala. Niti se zna ko je postavio, niti se zna ko je uništio praseću reklamu. Iz svega se jasno vidi da je postavljanje reklame o prodaji prasadi na poslovnicu "BH Telecoma" bio čin čiste provokacije. Nema sumnje da su provokatori kiseljačkih Bošnjaka ideju za provokaciju dobili od Federalne televizije koja je samo nekoliko dana ranije preko igrane serije "Lud, zbunjen, normalan" na neprimjeren način dovela u vezu krmetinu i klanjanje dženaze. Podsjećanja radi, u spomenutoj, tj. spornoj seriji "Lud, zbunjen, normalan" glavni lik serije Izet Fazlinovic sprema se da ide prodati krme u Kiseljak jer ga nema kome prodati u Sarajevu.

Željko Ivanković: Neumorni mrzitelj islama

Jedan od onih koji se istakao u javnom iznošenju neprimjerenih mišljenja o islamu i muslimanima u 2010. godini bio je Željko Ivanković, hrvatski književnik iz Vareša. Željko Ivankvić se u svojim kolumnama u Nezavisnim novinama i Oslobođenju veoma često bavio islamom i muslimanima. Nažalost, Ivanković je u skoro svakoj drugoj kolumni u Nezavisnim novinama za metu uzimao islam i muslimane. Također, Ivanković je redovno u svojim kolumnama kritizirao druge kada ne poštuju tuđe vrijednosti i kada druge vrijeđaju na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Međutim, u istim tim svojim spisima on nikada nije prezao od najprizemnijeg vrijeđanja islamskih svetinja. Evo kako naprimjer Ivanković piše o Muhammedu, a.s.: "Isusov nauk iz evanđelja o dobru učinjenom ‘najmanjem od braće', a koji će poslije ‘prepisati' i Muhamed u jedan svoj hadis." Dakle, čovjek našeg Poslanika smatra prepisivačem ili još jednostavnije rečeno falsifikatorom tuđih ideja i ideala. Zaista ovaj čovjek mrzi islam iz dna duše.

Parlamentarna islamofobija

Za razliku od ranijih godina Parlament BiH se u 2010. godini veoma često bavio islamom i muslimanima. Poznato je da su naši parlamentarci održali više parlamentarnih rasprava o spomenutoj temi. Također, srpski predstavnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine više puta su upućivali na usvajanje prijedloge zakona o zabrani nošenja nikaba, zabrani vehabija i slično. U spomenutim raspravama u Parlamentu BiH moglo se svašta čuti. Naravno, predstavnici srpskog naroda iz Republike Srpske nisu propustili priliku da iznose veoma neprimjerene uvrede na račun islama, Bošnjaka i Islamske zajednice u BiH.

Zašto međunarodna zajednica insistira na širenju islamofobije u BiH?

Nakon prisustvovanja sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost u BiH, koja je održana sredinom jula 2010., Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije izjavio je da neki međunarodni krugovi od naših predstavnika vlasti traže da se u Bosni i Hercegovini razvija islamofobija. „Nama nije cilj da razvijamo islamofobiju, a iz međunarodne zajednice ima ljudi koji upravo to hoće". Na ovu izjavu niko u BiH nije posebno reagirao. A moralo se. Jer, veoma je zabrinjavajuće stanje u našoj zemlji kad i direktor policije, čovjek koji slovio za kadar te iste maeđunarodne zajednice kaže da se od njega i ostalih traži da šire islamofobiju. Iako mi Bošnjaci na svojoj koži osjetimo rezultate te islamofobije koja se potiče iz međunarodne zajednice, ipak je ovo bilo zvanično očitovanje najodgovornije osobe za našu sigurnost u Federaciji BiH.

Džuvo i 3000 terorista

Almir Džuvo, direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH je svojim izjavama da u Bosni i Hercegovini ima 3.000 ljudi (ovdje je Džuvo mislio na 3000 muslimana) koji u svakom momentu mogu da naprave teroristički akt koji će imati puno teže posljedice od ovog u Bugojnu", te traženjem dozvole od političkih vlasti da on i njegova služba pohapse svih tri hiljade osumnjičenih muslimana, svjesno ili ne pozvao na linč svih onih koji ne izgledaju, ne misle i ne vjeruju kao Almir Džuvo i njemu slični. Danas smo svjedoci da neprijatelji BiH i Bošnjaka uzimaju ovu Džuvinu izjavu kao zvaničnu potvrdu da u BiH ima hiljade Bošnjaka muslimana koji su teroristi. Naravno, Džuvo je svojim izjavama omogućio neprijateljima islama i muslimana u BiH da slobodno pretjeruju u svojim mišljenima na ovu temu.

Zakrvavljeni islamomrzac

Sačuvaj me Bože muslimanskog antifašizma, glasi naslov jedne od kolumni Rajka Vasića, kako se voli predstavljati, portparola Stranke nezavisnih socijaldemokrata. U ostatku kolumne Rajko je muslimane iz BiH optužio da su listom stali uz njemački fašizam te da su muslimani gori od ustaša i od četnika. „Poznato je da su muslimani, bogate čaršijlije i vjerski službenici, listom stali uz Okupatorske Nijemce i slizali se s njima prisnije nego ijedan ustaša ili četnik". Rajko Vasić je u 2010. godini napisao dosta sličnih tekstova u kojima na još gori način piše o islamu i muslimanima. Zanimljivo je primjetiti da ovaj zakrvavljeni islamomrzac ranijih godina nije iznosio ovakve stavove o islamu i muslimanima. Zato se u 2010. namirio za sve protekle godine. Nije nam poznato šta je natjeralo Rajka Vasića da na ovako ružan način piše o svojim komšijama muslimanima.

Islamofobični prostak

I ove godine je Marko Vešović zaslužio da ga stavimo na listu islamofobičara u BiH. Marka Vešovića stavljamo na listu islamofobičara jer je u Parlamentu Federacije BiH tokom 2010. godine, kao nezavisni poslanik ovog parlamenta, više puta zloupotrijebio svoju poziciju parlamentarca u iznošenju neprimjerenih izjava o muslimanima u BiH. U jednom od takvih istupa Vešović je podržao navode da je postojanje stranke muslimanskog naroda bilo dovoljno za raspad BiH. Bošnjački poslanici su ga upozorili kako to nije prvi put da Vešović vrijeđa muslimane, podsjetivši i na njegove viceve o hadžijama i fesovima, a potom ga lijepo zamolili da se bavi svojim narodom. Također, ne možemo a da ne navedemo uvrede koje je ovaj prostak iznio na račun našeg kolumniste Fatmira Alispahića. Vešović je magazinu Dani o Fatmiru napisao sljedeće uvrede: bolesnik, ovan, ovan-predvodnik, magarac sa titulom magistra, bjegunac iz Jagomira, magarac koji je magistrirao, (koji) bleji, smjesa tukca i bolesnika, gad, debil, smeće, fašista, ustaška sablast, hajvan s titulom magistra, imbecil.

Islamska zajednica o islamofobiji

Sredinom 2010. godine Islamska zajednica je izdala saopćenje u kojem se govori o stepenu islamofobije u bh.društvu. „ Muslimani u Bosni i Hercegovini su suočeni s tendencijom kršenja ljudskih prava kroz širenje predrasuda, netrpeljivosti, straha i vrijeđanje njihovih vjerskih osjećanja i tradicije, kao osnovnim obilježjima islamofobije kako je ona definirana u dokumentima relevantnih međunarodnih organizacija za praćenje i zaštitu ljudskih prava. Brojni su primjeri kršenja ljudskih prava muslimana: stavljanje u neprimjeren kontekst džamija, izrugivanje s vjerskim obredom, vulgarno etiketiranje njihovih autoriteta u vjeri, dovođenje u korelaciju vjeronauke s fašizmom, govor mržnje, proizvoljno tumačenje islamskog učenja u javnom prostoru, vulgarizacija islamske terminologije i simbola, stavljanje imamske profesije u kontekst nemoralnih radnji. Islamska zajednica ove tendencije smatra nastavkom kampanje diskreditacije islamskih vrijednosti u bosanskom društvu, pri čemu je naglašena namjera sataniziranja imamske profesije i grubo vrijeđanje tradicije generacija bosanskih imama koji su časno i odgovorno, u iznimno teškim uvjetima, ponekad rizikujući svoju fizičku egzistenciju, radili i služili misiji islama i potrebama muslimana u Bosni i Hercegovini. Islamska zajednica ne može prihvatiti vrijeđanje islamske tradicije, vjerskih osjećanja muslimana..."

Gregorian: Otišao je ostavivši iza sebe smrdljivi trag islamofobije

Raffi Gregorian, bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH je prije napuštanja BiH u avgustu 2010. godine u javnim istupima više puta veoma neprimjereno vrijeđao reisa dr. Mustafu ef. Cerića. Gregorian je u tim svojim oproštajnim medijskim istupima našeg reisa nazvao licemjerem. Slične bljuvotine o reisu Ceriću danas možemo čitati u tajnim izvještajima Američke ambasade iz Sarajeva koje je objavio Wikileaks. Nema sumnje da je i u tim izvještajima svoje prste imao Raffi Gregorian. Gregorian je očigledno jedan od onih likova iz međunarodne zajednice o kojima je govorio Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije kada je rekao „ Nama nije cilj da razvijamo islamofobiju, a iz međunarodne zajednice ima ljudi koji upravo to hoće".

Bošnjak za koga je islamska vjeronauka fašizam

Napadi na islamsku vjeronauku nisu nova pojava i nisu nešto što bi iznenadilo prosječno informiranog građanina. Naprotiv, raspaliti po islamskoj vjeronauci značilo je često obznanu pripadnosti skupini građana, najčešće ateista, koji sebi uzimaju za pravo da drugim građanima, u ovom slučaju vjernicima. Zloupotrebljavajući Javni servis, Feđa Isović, scenarista serije "Lud, zbunjen, normalan" je u Dnevniku 2 FTV, 13. 02. 2010. godine, u svom komentaru „Fašizam u nama, oko nas i u njima" iznio nedopustive kvalifikacije o vjeronauci. U tom svom komentaru Feđa Isović je jasno rekao da je vjeronauka u školama zapravo poduka fašizmu jer se djeca razdvajaju ili kako kaže, oni koji ne idu, oni se „izopćavaju". Podsjetimo i to da je ovaj čovjek najodgovorniji, jer je to njegov tekst, za klanjanje dženaze krmetu u seriji "Lud, zbunjen, normalan". Zbog ova dva opasna javna nastupa Feđa Isović je postao jedan od predvodnika islamofobije u BiH.

Pripremio: Ezher Beganović (Saff br. 283)