A+ A A-

Izabrani članovi IO MIZ Zagreb

islamski-centar-zagrebDva mjeseca po održavanju kandidacijskih skupova za izbor članova Medžlisa IZ-e u Republici Hrvatskoj, Sabor Islamske zajednice u RH, kao najviše zakonodavno tijelo IZ-a, na svojoj je posljednjoj sjednici u ovom sazivu, održanoj 12.12.2010.god./06.01.1432.h.g., izglasao liste novih 86 članova Izvršnih odbora za svih 14 Medžlisa u Hrvatskoj (Dubrovnik, Gunja, Karlovac, Labin, Osijek, Poreč, Pula, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Umag, Varaždin i Zagreb).

Tako će tijekom narednog perioda od četiri godine Izvršni odbor najvećeg Medžlisa u Hrvatskoj, MIZ-e Zagreb, činiti 17 članova i to: dr. Gzim Redžepi, predsjednik, Azra Omanović, potpredsjednica, Nazim Halidović, potpredsjednik, Adnan Omanović, tajnik, hafiz Aziz ef. Alili, glavni imam zagrebačke džamije, Sami Ališan, dr. Zlatko Hasanbegović, Muhamed Imeri, Dževad Jogunčić, Irhad Meheljić, Fahrudin Mujkanović, Harun Omerbašić, Alem Orlić, Mirsad Srebreniković, Mirza Šabić, Khaled Yassin i dr. Merzuk Žunić.

Dolaskom novih članova koji su zbog svoje elokventnosti, obrazovanja i stručnosti zadobili povjerenje zagrebačkog džemata, Izvršni odbor je zasigurno ojačan. Svaki od ovih novoizabranih članova je na sebi svojstven način i do sada sudjelovao u aktivnostima Zajednice, a sada imaju priliku, da iznutra, novim idejama i projektima doprinose prosperitetu i napretku ovog džemata kojem pripadaju.

Novi predsjednik dr. Gzim Redžepi

Prva sjednica IOM-a Zagreb u novom sazivu održana je u petak, 17.12.2010./11.01.1432. h.g., a na njoj je izabran i novi predsjednik Medžlisa. Od dva predložena kandidata, h. Mirze Šabića i dr. Gzima Redžepija, članovi IOM-a su tajnim glasovanjem, odlučili čelno mjesto IOM-a Zagreb, mjesto predsjednika, povjeriti dr. Gzimu Redžepiju. Kako je za predsjednika IOM-a izabran u 34. god. života i službeno je postao najmlađim dosadašnjim predsjednikom u povijesti zagrebačkog džemata. 

Odluka o potpredsjednicima

Novoizabrani predsjednik IOM-a je za potpredsjednike Medžlisa predložio h. Azru Omanović i h. Nazima Halidovića, što je jednoglasno usvojeno.

Izborom gđe Azre Omanović na ovo mjesto, novoizabrani je predsjednik učinio veliki iskorak u našoj Zajednici. Obrazlažući svoj izbor g. Redžepi, između ostalog navodi da su žene  sveprisutne u džematu. One čine i najvažniji dio naše Zajednice ali im se rijetko daje prilika da se čuju i odlučuju u njoj.

Žena koja posljednjih godina uspješno obnaša ulogu predsjednice Vijeća žena MIZ-e Zagreb, koje je kao takvo, jedno od najaktivnijih Vijeća Medžlisa, najbolji je mogući izbor za to mjesto. Pozicija žene u Islamskoj zajednici mora biti izjednačena sa onim što islam naučava o položaju žene muslimanke i nikako se ne smije svoditi samo na kulturne i kreativne aktivnosti.

Pružanjem povjerenja gđi Omanović, otvaraju se mogućnosti za snažniju afirmaciju žene u dinamičnom društvenom i unutarnjem životu Islamske zajednice, koje regulativno oduvijek postoje, međutim da bi regule zaživjele, potrebno je "provjetravanje" zagušljivo-konzervativne kulturne klime, preobrazba zahrđalih društvenih formi i struktura, te ono što je najteže, duboka transformacija u podijeljenoj svijesti našeg džemata. Svijesti koja je izvana (post)moderna i proeuropska, a iznutra još uvijek sputana tradicijom balkansko-mediteranskog patrijarhata,  dijelom zbog tradicionalne muške hegemonije, a dijelom zbog ukorijenjene ženske submisivnosti.

Nekoliko riječi o potpredsjednicima

Teško je pronaći nekoga u čijoj je osobi objedinjeno tako mnogo dobra, kao što je to hadži Azra-hanuma Omanović. U njoj se podjednako i istovremeno zrcale dobrota, iskrenost, plemenitost, skromnost, obrazovanost, dubokoumnost, pronicljivost, oštroumnost, ljepota, obilje nade i pozitivnih misli, originalnost - jednom rječju islamijjet. Često posežemo za izrekom kako nitko nije nezamjenjiv. Na mnoge od nas se to pravilo možda i može odnositi, ali na Azra-hanumu nikako. Upravo u njezinom islamskom odnosu prema ljudima i životu i leži tajna uspješnosti Vijeća žena MIZ-a Zagreb. Raduje nas da je to prepoznao i vrjednovao i mladi predsjednik Medžlisa.

Hadži Nazim Halidović, jedan je od aktivnijih članova ovog Medžlisa. Nikada se nije  zadovoljavao i zaustavljao na onome što su njegovi rahmetli roditelji ili braća činili za džemate diljem bivše Jugoslavije, a ponajviše za naš Medžlis. Hadži Nazim ne spada u sveprisutnu kategoriju onih koji što više imaju, to manje udjeljuju. On ne čeka povod za činjenje dobra. On to radi tiho i skromno, s iskrenim i čistim nijjetom, ne čekajući da ga se povuče za rukav!I ne očekujući zahvalu. Kao iskusni trgovac i menadžer, vrijedni suprug i otac četvero djece, sasvim će sigurno i u predstojećem mandatu ovom Medžlisu davati vjetar u leđa svojim idejama, savjetima i humanim gestama.  

Priredila: Lamija Alili