A+ A A-

Hrvatska: I hotelijeri bi htjeli halal certifikate

ZagrebPrije mjesec dana, prvi u regiji, halal certifikat dobili su Hoteli Baška, a ima upita i drugih hotelijera, kažu u zagrebačkom Centru za certificiranje halal kvalitete te otkrivaju da će uskoro 30-ak tvrtki dobiti taj znak za više od 2000 proizvoda.

Zagrebački Centar za certificiranje halal kvalitete dobio je u srijedu (22.12.2010. godine) certifikat kvalitete prema zahtjevima međunarodne norme ISO 9001:2008. Ravnatelju centra Azizu Hasanoviću certifikat je uručio Darko Hibler, direktor tvrtke DQS, koja je provela certifikacijsku proceduru. Centar djeluje u sklopu Islamske zajednice u Hrvatskoj, a certifikat halal kvalitete posjeduju 23 hrvatske tvrtke za ukupno 1602 proizvoda.

Ciljaju i na banke

Među njima su Vindijine tvrtke Koka i Vindon, Gavrilović, Podravkina Danica, Kraš, Zvečevo, Puris, Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec, Kalničke vode, Sladorana, šećerana Viro, ali i tri OPG-a koja se bave proizvodnjom melase i meda. Prije mjesec dana halal certifikat dobila je i hotelijerska kuća s otoka Krka Hoteli Baška. Hasanović ističe daje to prvi hotel u regiji s halal certifikatom te da ih nema ni u Bosni i Hercegovini. 0 certifikatu se raspituju i drugi hotelijeri, a potencijalni klijenti su i banke koje bi radi lakšeg privlačenja investitora iz islamskog svijeta mogle biti zainteresirane za uvođenje posebnog načina bankarskoga poslovanja u skladu s halal normama.

Inače nije uobičajeno da se certifikat ISO kvalitete dodjeljuje institucijama u sklopu vjerskih zajednica, pa je zagrebački Centar za certificiranje halal kvalitete među prvih pet u svijetu s tim certifikatom, ističu u Islamskoj zajednici.

"ISO certifikatom želimo pokazati sustavnu ozbiljnost u radu kojim promičemo i elitni turizam u RH, ali i konzumaciju hrvatskih proizvoda jer hotel ne može dobiti halal certifikat ako nema označene halal proizvode koji se proizvode u Hrvatskoj. Hrvatski proizvodi s našim halal certifikatom sada, uz međunarodni ISO certifikat, neće više u izvozu podlijegati recertificiranju bilo gdje u svijetu", ističe Hasanović.

Uskoro trgovina

Proces halal certifikacije traje od tri do osam mjeseci, a troškovi najviše ovise o vrsti proizvoda i iznose od pet tisuća kuna naviše, ali cijena proizvoda ne smije rasti dobivanjem halal certifikata, ističe Hasanović.

U pripremi za halal još je desetak tvrtki, među kojima su Belje, Zdenka, PIK Vrbovec, Franck, Eko Vrelo, Rotrade, Vindijina pekarnica Latica i drugi, pa će broj halal proizvoda uskoro prijeći dvije tisuće. Hasanović najavljuje i skoro otvaranje prve halal trgovine u Zagrebu.

Maja Grbić (Magazin „Business.hr")