A+ A A-

Američki studenti kod reisu-l-uleme

Sarajevo, 18. oktobar 2010. (MINA) -  Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio grupu američkih studenata koji tradicionalno svake godine borave na studijskom putovanju u BiH.

Studenti su se zanimali za suživot i toleranciju u BiH, posebno odnos prema islamu u Evropi. Nakon najbitnijih informacija o radu Islamske zajednice, studenti su postavili više pitanja reisu-l-ulemi među kojim i ono koje se odnosi na rast islamofobije u mnogim evropskim gradovima.

reis-studenti-americki-2010

Reisu-l-ulema je čestitao onim Amerikancima koji podržavaju izgradnju Islamskog centra u Nju Jorku, što pokazuje da Amerika još uvijek vjeruje u samu sebe, da vjeruje u slobodu koja je, u posljednje vrijeme, prema nekim informacijama, sve upitnija u mnogim zemljama, posebno u odnosu prema muslimanima. Reisu-l-ulema je izrazio žaljenje i svoju zabrinutost, ne zbog islama i muslimana u Evropi, već zbog same Evrope. Jer, ovaj odnos prema islamu i muslimanima u ovo vrijeme, nije prvi put odnos prema jednoj vjerskoj, rasnoj i nacionalnoj grupi. Očito, ovo je vrijeme u kojem muslimani moraju proći kroz sve ono kroz šta su morali proći i Jevreji i crnci svojevremeno, i svi oni kojim je osporavano pravo i sloboda da budu ono što jesu i ono što hoće da budu.

Ja se ipak nadam, kao što se dogodilo i u prošlosti da će i u budućnosti prevladati princip demokratije i ljudskih prava, posebno to da će u Evropi prevladati princip multikulturnosti, unatoč tome što su se neki umorili od multikulture i što su se predali pred sve snažnijim glasovima isključivosti do granice fašizma, rekao je reisu-l-ulema.

reis-studenti-americki-2010-1

Izlaganje reisu-l-uleme, studenti su pratili s velikim zanimanjem.

Reisu-l-ulema se posebno obratio američkim studentima riječima :  -Čuvajte slobodu, pluralnost i multikulturnost  američkog društva i ne zaboravite, ako vi veliki pokleknete na tom putu, onda nema mjesta za male narode. Zato mi očekujemo da će Amerika biti dosljedna samoj sebi i da će i dalje biti svjetionik čovječanstvu za slobodu i poštivanje ljudskih prava uključujući i muslimane, zaključio je reisu-l-ulema.