A+ A A-

EDHEM BIČAKČIĆ NOVI PREDSJEDNIK SABORA IZ U BIH

Sa danasnje sjednice Sabora 07.04.07.     Sarajevo 7. april 2007. (MINA) - U prisustvu reisu-l-uleme, njegovog zamjenika i većine muftija u Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Sabora IZ u BiH.

     Za predsjednika Sabora za naredni  četvorogidišnji perid izabran je Edhem Bičakčić.Potpredsjednici su :Husein Smajlović i Aziz Hasanović a sekretar Sabora je Mensur Karadža.

     Sabornici su odali priznanje za uspješan rad dosadašnjem predsjedniku Huseiunu Smajloviću i potpredjednicima Jusufu zahiragiću i Ibrahimu Čolakhodžiću.

     Preuzimajući dužnost predsjednika Sabora, Edhem Bičakčić se zahvalio na ukazanom povjerenju i istakao da će kao predsjednik Sabora doprinositi jačanju Islamske zajednice u cjelini, jedinstvu muslimana Bošnjaka i njihovoj afirmaciji kako u BiH tako i u širem reginu.

     Sabor je danas izabrao četiri člana Rijaseta iz reda muftija :Huseina Kavazovića, Edhema Čamdžića, Nusreta Abdibegovića i Ismaila Smajlovića, zatima dekana FIN- u Sarajevu i direktora  Behrambegove medrese u Tuzli, a iz reda istaknutih pripadnika Islamske zajednice koji nisu zaposleni u njoj : Farisa Gavrankapetanovića i  Behiju Zlatar.

U radnom dijelu sjednice Sabora islamske zajednice usvojen je Izvještaj o radu Rijaseta u 2006. i njegov finansijski izvješta te budžet za 2007. godinu.

     Na zasjedanju Sabora IZ i BiH, sabornicima se obratio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

     On im je čestitao na izboru na ovu visoku  i odgovornu dužnost u najvišem zakonodavnom tijelu Islamske zajednice čime su dobili veliko povjerenje  među muslimanima.

     Reisu-l-ulema je govorio o najznačajnijim projektima IZ koji predstoje u narednom mandatnom periodu. Među njima su revizija Ustava IZ, unapređenje obrazovnog sistema u IZ , osnivanja Islamskog univerziteta, obnova vjerskih objekata i izgradnja novih, veća briga za probleme muslimana Bošnjaka u dijaspori, te obilježavanjei velikih jubileja Islamske zajednice u BiH u toku 2007. godine.

     Sabor IZ u BiH  dao je podršku Fati Orlovuić u njenoj pravednoj borbi u zaštiti njene imovine i osudio pokušaje da joj se sudi za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje.

     Sabor je također odlučio da muslimani Bošnjaci u Bratuncu moraju imati pravo na svoje mezarje i mora se udovoljiti njihovim zahtjevima da svoje ubijene dostojno ukopaju i obave dženazu na tom mezarju.

     Sabor IZ u BiH usvojio je danas i Statu Agencije za sertifikaciju halal hrane.

 

ObracanjeReisanaSaboruIZ07.04.07
 
 NoviiranijipredsjednikBicakciciSmajlovic