A+ A A-

ZABRANITI NASTUP THOPSONA U SARAJEVU

starimost     Mostar, 6. april 2007. (MINA) - U povodu najave nastupa Thopsona u Sarajevu, danas se Muftiluk mostarski oglasio slijedećim saopćenjem za javnost:

     -Polazeći od činjenice da je papa Ivan Pavao II u pogledu zalaganja za mir i međusobnu toleranciju u Bosni i Hercegovini imao značajnu ulogu, u potpunosti podržavamo ideju obilježavanja njegove posjete našoj zemlji.

     Sagledavajući način na koji inicijatori ove plemenite ideje hoće obilježiti taj datum ne možemo ostati ravnodušni, pogotovo ako znamo da iza spomenute inicijative stoje predstavnici Katoličke crkve.

     Pored tolikog broja uglednih pojedinaca, koji bi obilježavanju toga dana mogli dati veliki doprinos, inicijator je na već opće zaprepaštenje izabarao najgoru moguću soluciju, u liku Marka Perkovića zvanog Tompson, koji je široj javnosti poznat po pozivima na rat, raspirivanja mržnje, nikako mir.

     Iskustvo nas uči da su svi Tompsonovi koncerti održani u gradovima na području Muftijstva mostarskog, od Glamoča do Stoca i od Prozora do Neuma, bili u znaku isticanja fašističkih obilježja, a učesnici su se nakon koncerta pretvarali u udarne horde od kojih su stradavali nevini Bošnjaci u povratničkim džematima, njihova imovina, pa i vjerski objekti.

     Upravo zato mi u Islamskoj zajednici tu inicijativu sagledavamo kao čin obezvrijeđivanja misije vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve.

     Zato nas i ne začuđuju brojni protesti od nevladinih udruženja, brojnih intelektualaca, do Židovske zajednice, koji su u tako neprimjerenom načinu obilježavanja jedne značajne posjete BiH, prepoznali bitno drugačiji poziv od onoga koga je afirmirao sam papa, čemu se i mi pridružujemo. Ovim činom ne obezvrijeđuje se samo angažman Ivana Pavla II nego i svih sljedbenika njegove misije koji su, posebno u katoličkim krugovima u BiH, djelovali i djeluju na tom principu.

     Predstavnici Katoličke crkve, kao neposredni sljedbenici misije njihovog vrhovnog poglavara, bi prije svih morali znati da izbor Tompsona predstavlja žestok šamar svim plemenitim nastojanjima i inicijativama koje idu u pravcu afirmacije najplemenitijih idela i vrijednosti, - kaže se u saopćenju Muftiluka mostarskog.