A+ A A-

Reisu-l-ulema u Teheranu

Teheran, 8. juni 2009. (MINA) - ). Prvog dana posjete delegacije Islamske zajdnice Bosne i Hrcegovine Islamskoj Republici Iranu, koju predvodi reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u sastavu generalni sekretar Rijaseta IZ-e Muhamd Salkić, glavni urednik „Prporoda" Aziz Kadribegović, muftija tuzlanski Husejn Kavazović i fetv-i emin dr. Enes Ljvaković, sastala se danas sa ajatullahom Ahmedom Džennetijem i generalnim sekretarom Akadamije ahl-i bejta Muhammedom Akhtarijem.

Reisu-l-ulema dr. Cerić je obavjestio svog domaćina o stanju Islamske zajednice u Bosni i Hrcegovini te o budućim planovima razvoja IZ-e posebno u oblasti odgoja i obrazovanja. Kao iskreni prijatelj Bosne i svih njezinih naroda, ajatullah Dženneti je ponovio spremnost iranskog naroda da pomogne oporavak bosanskog društva od posljdica rata te podržao napore koje čini IZ-a na razvijanju međuvjerskog dijaloga zasnovanog na istini i pravdi koji treba da vodi do trajnog mira i pomirenja kako u Bosni i Hrcegovini tako i na cijelom zapadnom Balkanu. Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio ajatullahu Džnnetiju na njgovoj brizi i pomoći koju Iran pruža IZ-i u obnovi džamija i džemata, posbno u povratničkim područjima.

Očekuje se da će delegaciju IZ-e primiti bivši predsjdnik Irana Rafsandžani te vrhovni vjerski autoritet ajatullah Khamnei.