A+ A A-

Rijaset traži izvinjenje od Federalne televizije

Sarajevo, 10. februar 2009. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da je voditeljica Dnevnika 2 Federalne televizije, Nikolina Veljović, u ponedjeljak 09. 02. 2009. godine tokom odjave Dnevnika 2 svojom rečenicom: " Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić štiti pedofile u redovima Islamske zajednice i ratoborne vehabije i javno poziva na linč nepodobnih novinara", iznijela neistinite i uvredljive kvalifikacije o vrhovnom poglavaru muslimana u našoj domovini i bošnjačkoj dijaspori, uvrijedila Islamsku zajednicu i institucije islama.

Ovakvom konstatacijom prekršeno je više odredbi Kodeksa o emitovanju radio-televizijskog programa, između ostalog član 5. koji definira pristojnost i obavezu da će radio i televizijske stanice osigurati općenito prihvaćene standarde pristojnosti; član 6. koji kaže da će radio i televizijske stanice osigurati da svi programi, a naročito informativni, budu tačni, pravični i nepristrasni; član 18. koji precizira da religijske aktivnosti pripadnika različitih vjeroispovijesti se ne smiju pogrešno predstavljati.., odnosno da se bilo kakva religijska ubjeđenja neće omalovažavati u programu.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da je svojom nedvosmislenom kvalifikacijom voditeljica Dnevnika 2 preuzela ulogu suda i sudije, izrekla javnu presudu cjelokupnoj Islamskoj zajednici i vrhovnom poglavaru muslimana.

Stoga Rijaset Islamske zajednice traži da se Federalna televizija u prvoj narednoj emisiji Dnevnik 2, izvini muslimanima u Bosni i Hercegovini i Islamskoj zajednici, kaže se u saopćenju Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.