A+ A A-

Reisu-l-ulema primio direktora BIRDS-a

Sarajevo, 14. januar 2009. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio direktora iranske humanitarne organizacije BIRDS Muhammeda Džarjanija.

Direktor BIRDSA Muhammed Džarjani je upoznao reisu-l-ulemu o onome što su učinili u proteklih deset godina koliko djeluju u BiH. Svoju aktivnost su odvijali uglavnom na području istočne i sjeveroistočne Bosne pružajući pomoć povratnicima u održivom povratku kao što su poljoprivredne mašine, sadnice, sjemena i drugo.

Poseban su doprinos dali u opremanju džamija i drugih islamskih objekata. Znatan doprinos daju i na području edukacije organiziranjem kurseva šivenja, krojenja i obuke rada na kompjuterima. U tom pogledu se ističe stalni edukativni centar u Goraždu.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je prilikom susreta s direktorom BIRDS-a rekao:
-Stavovi države BiH u međunarodnim odnosima nisu nužno i stavovi Islamske zajednice u BiH. To je zbog toga što je Islamska zajednica odvojena od države BiH.
Drugim riječima Islamska zajednica je samostalna i neovisna zajednica koja brine o islamu i muslimanima u BiH. Zbog toga se ja u ime muslimana u BiH zahvaljujem humanitarnoj organizaciji BIRDS, zahvaljujem se ajetullahu Hameneiju, vođi islamske revolucije i zahvaljujem predsjedniku Parlamenta Irana na podršci i na produženju djelovanja humanitarne organizacije BIRDS u pogledu osiguravanja održivog povratka, pomoći u poljoprivrednoj proizvodnji i posebno u opremanju džamija i drugih potreba Islamske zajednice.

Islamska Republika Iran je pomogla BiH posebno muslimanima da se brane od agresije i genocida i Islamska zajednica to nikada neće zaboraviti i trajno je zahvalna Islamskoj Republici Iran i njenom narodu.

Islamska Reublika Iran je prijatelj svih naroda BiH i mi to cijenimo, rekao je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.