A+ A A-

POSJETA REISU-L-ULEME IZ BOŠNJAKA AUSTRALIJE

australija_naslovna     Sarajevo, 12.mart, 2007. (MINA) – Reisu-l-ulema IZ u BiH  dr. Mustafa Ceric  u pratnji muftije mostarskog Seida ef. Smajkica boravio je  u  posjeti Islamskoj zajednici Bosnjaka Australije  od 5. do 12. marta ove godine. U tom periodu posjetio je Sydney, Canberru, Brisbane i Melbourne.

    Reisu-l-ulema je u Australiji boravio na poziv Mesihata Islamske zajednice Bosnjaka Australije sa sjedistem u Sydneyu i Bosnjackog islamskog Centra 'Deer Park u Melburnu. Za vrijeme boravka u Sydneyu reisu-l-ulema je  je 5. i 6. marta posjetio obje bosnjacke dzamije koje djeluju u sklopu Islamske zajednice Gazi Husrevbeg (nastarije bosnjacke islamske zajednice u Australiji).

    Reisu-l-ulema je tom prilikom odrzao predavanje u obje dzamije u Penshurstu i Smithfieldu a posjetio je i  Bosnjacki Kulturni Centar u Sydneyu gdje se sastao sa predstavnicima bosnjackih organizacija koje djeluju u ovom gradu. Obje dzamije bile su prepune, a  besjede reisu-l-uleme pobudile su veliku paznju Bosnjaka Sydneya.

    U toku boravka u Sydneyu reisu-l-ulema je u utorak 6. marta, u pratnji  muftije mostarskog i predsjednika Mesihata Islamske zajednice Bosnjaka Australije mr. Osmana Softića  i glavnog imama Saliha ef. Mujalo  i imama  Jasmina ef. Bekrica, odrzao niz veoma znacajnih susreta sa politickim liderima drzave New South Wales kao i najvisim velikodostojnicima katolicke i protestantske crkve te Jevrejske zajednice. Reisu-l-ulema je posjetio sefa ministarstva za odnose medju vjerskim i etnickim zajednicama gosp. Stepan Karkyashariana a imao je i razgovore u kabinetu premijera New South Walesa gdje ga je primio the Hon. Graham Young, parlamentarni sekretar za community relations. Reisu-l-ulema je zatim odrzao sastanke s predsjednikom Savjeta crkava Australije Rev. Gregor Henderson a imao je i kratak susret s kardinalom katolicke crkve u Australiji Dr. George Pell. Reisu-l-ulemu je u Velikoj Sinagogi Sydneya primio Glavni Rabin Australije gosp. Jeremy Lawrence kao i predsjednik Jevrejske zajednice Australije gosp. Jeremy Jones i gospodja Josie Lacy, sekretar jevrejske federacije.

    Reisu-l-ulema je u srijedu i četvrtak,  7. i 8. marta boravio i u zvanicnoj posjeti australijskoj prijestolnici Canberra. U glavnom gradu Australije reisu-l-ulema je posjetio Ambasadu BiH koju su izgradili tamosnji Bosnjaci. Reisu-l-ulemu i delegaciju Islamske zajednice Bosnjaka Australije je docekala ambasador BiH u Australiji  Amira Kapetanovic. Ambasador Kapetanovic je u svojoj rezidenciji priredila svecani prijem u cast reisu-l-uleme na kojem je bilo prisutno oko15 ambasadora zemalja clanica Organizacije Islamske Konferencije( OIC.) Nakon nastupa Ambasadora BiH Amire Kapetanovic reisu-l-ulema dr. Ceric je odrzao veoma zapazen govor u kojem je istakao prijateljske odnose BiH prema clanicama OIC-a koje su pomagale BiH u toku agresije na BiH i apelirao na ambasadore da ne zaborave Bosnu i njene muslimane. Reisu-l-ulemi se u ime prisutnih ambasadora zahvalio doajen diplomatskog kora u Canberri, ambasador Afganistana.

    Reisu-l-ulema dr. Mustafa  Ceric je takodje imao veoma srdacan susret sa clanom kabineta Australijske vlade ministrom za imigraciju i drzavnim odvjetnikom gosp. Phillip Ruddock, (the Attorney-General). U srdacnom razgovoru koji se odvijao u parlamentu Australije reisu-l-ulema je gosp. Ruddocka upoznao sa situacijom u BiH i svijetu u pogledu odnosa Islama i muslimana i pozvao je gosp. Ruddocka da posjeti BiH a posebno Potocare. Iako je tek stigao iz Indonezije gdje se desila tragedija (avionska nesreca) u kojoj je poginulo nekoliko gradjana Australije ministar Ruddock je izrazio zelju da se susretne sa reisom Cericem.

    Reisu-l-ulema je takodje u drustvu svojih domacina i ambasadora BiH Amire Kapetanovic posjetio ministarstvo vanjskih poslova Australije (DFAT), gdje je razgovarao sa gosp. David Ritchie, zamjenikom drzavnog sekretara za vanjske poslove i savjetnikom australijskog premijera Johna Howarda za vanjsku politiku , pitanja medjunarodne sigurnosti i Bliski Istok. U razgovorima sa australskim politickim zvanicnicima Reisu-l-ulema je istakao vaznost dijaloga i izgradnje povjerenja izmedju Muslimana i zapadnog svijeta pri tom isticuci znacaj i ulogu muslimana BiH kao mosta povezivanja dviju civilizacija. Svojom posjetom Australiji reisu-l-ulema je ucinio vise za Bosnjake koji zive u ovoj dalekoj zemlji od bilo kojeg politicara BiH koji je ovdje boravio.

    Reisu-l-ulema i muftija mostarski Seid ef. Smajkic su u četvrtak 8. marta posjetili grad Brisbane u kojem takodje djeluje bosnjacka islamske zajednica na celu sa imamom Sifet ef. Omerovicem. Reisu-l-ulema je odrzao vazun-nasihat i upoznao se sa tokom radova na islamskom centru u izgradnji i odrzao sastanak sa Odborom islamske zajednice u ovom gradu. Nakon jednodnevne posjete Brisbanu reisu-l-ulema dr. Ceric je u drustvu muftije Smajkica i glavnog imama za Australiju Saliha ef. Mujala boravio u Melburnu. U Melburnu 10. marta reisu-l-ulema je prisustvovao svecanom otvaranju Islamskog Centra Deer Park, prve velike dzamije sa popratnim kapacitetima koju su izgradili Bosnjaci ovoga grada. Na svecanosti otvaranja dzamije bilo je oko četiri hiljade prisutnih Bosnjaka medju kojima je bio veliki broj zvanicnika australskih vlasti i predsvanika razlicitih vjerskih zajednica i diplomatsko-konzularanog kora. Medju prisutnima su takodje bili Ambasador BiH u Australiji  Amira Kapetanovic, generalni konzul SAD-a gosp. Irving i šef misije Republike Hrvatske u Australiji  Ljubinko Matesic. Uoci otvaranja dzamije reisul-ulema je obavio dzumu namaz u petak 9. marta a istu vece poslije aksam namaza je prisustvovao mevludu koji su proucili polaznici islamske pouke i imami Australije. Domacin je bio Muhamed ef. Djidic, imam Islamskog centra Deer Park u Melburnu. Reisu-l-ulema je takodje odrzao radni sastanak sa clanovima Mesihata Islamske zajednice Bosnjaka Australije i tamosnjim imamima. Za vrijeme sastanka reisu-l-ulema dr. Ceric je urucio zahvalnice najistaknutijim dzematlijama koji su dali najveci doprinos u izgradnji Islamskog centra Deer Park. Za vrijeme boravka u Melburnu reisu-l-ulema  je 11. marta posjetio i Islamsku zajednicu Noble Park, dzemat u kojem djeluje imam mr. Ibrahim ef. Omerdic. U ovom dzematu on  je prisustvovao hatma dovama.

    Za vrijeme boravka u Australiji Reisu-l-ulema je odrzao nekoliko izuzetno zapazenih predavanja: na Centru za Islamske studije pri Austraskom Nacionalnom univerzitetu (ANU) u Canberri, zatim na Univerzitetu u Melbourne-u kao i u Islamskom Centru Canberra. Tema predavanja je bila ' Odnosi izmedju Islama i Zapada: Ka integraciji ili ka izolaciji ; Deklaracija Europskih Muslimana i druge zanimljiive teme koji u posljednje vrijeme okupiraju paznju javnosti kako u islamskom svijetu tako i na Zapadu.

    Posjeta reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerica Australiji pobudila je zapažen interes medija, posebno  radija i televizije a za  posjetu pokazali su ogromno interesovanje i gradjani Australije opcenito a posebno muslimani Australije. Otvaranje islamskog centra u Melburnu bilo je udarna vijest Australske TV mreze SBS gdje je emitovan dio govora reisu-l-uleme. SBS vijesti predstavile  su reisu-l-ulemu dr. Cerića  kao vodeceg islamskog vjerskog vodju i u Europi i u svijetu.

    Nakon povratka u Sydney 11. marta 2007 u vecernjim satima, reisu-l-ulema je prisustvovao prijemu koji je u njegovu cast organizaro Mesihat Islamske zajednice u saradnji sa 'Affinity Intercultural Foundation'. Na prijemu u cast reisu-l-uleme dr Cerica bilo je prisutno oko 150 zvanica, ukljucujuci najvise predstavnike islamske, krscanske i jevrejske zajednice Australije, visoke predstavnike politickih vlasti, diplomatsko konzulranog kora i kulturnog i poslovnog milijea grada Sydneya. Medju prisutnima su bili i Ambasador BiH Amira Kapetanovic, predstavnici konzulata SAD i konzularnog kora razlicith zemalja. Reisu-l-ulema se takodje sreo s najvisim islamskim vodjama Australije ukljucujuci i australskog muftiju Sejha Tadjuddina El-Hilalija, dr. Muhsina Labbana, prof. dr. Ibrahima Ebu Muhammeda, clanove Savjeta Imama Australije, predsjednika Islamskog Vijeca g. Ali Roude, vodece licnosti Australijske islamske federacije AFIC i mnoge druge.

    Nakon prijema reisu-l-ulema je odrzao predavanje na temu "Islam i Zapad: Ka integraciji ili ka izolaciji". Predavanje je bilo priredjeno u Hotelu Carton Parramatta u zapadnom Sydneyu.  U panel diskusiji nakon predavanja ucestvovao je prof. Wayne McKenna, rektor Univerziteta Western Sydney. Na predavanju je bilo vise od 500 slusalaca pripadnika različitih religija .

    Reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceric i muftija mostarski Seid ef. Smajkic, danas zavrsavaju  zvanicnu posjetu  IZ Bošnjaka Australije.

Bosnjaci australije prate predavanje reisa (Small)
 Bošnjaci Australije prate predavanje Reisu-l-uleme
 
Posjeta Jevrejskoj zajednici Sidneja (Small)
Posjeta Jevrejskoj zajednici Sidneja
 
Posjeta parlamentarsnom sekretaru premijera Morisa Leme (Small)
 Posjeta parlamentarnom sekretaru premijera Morisa Leme
 
Posjeta pred. za odnose s vj. zajednicama Stepanu Kerkeserijanu u Sidneyu. (Small)
 Posjeta pred. za odnose s vj. zajednicama Stepanu Kerkeserijanu u Sidneju
 
Reis dodjeljuje priznanje mr. Osmanu Softicu predjed. IZ B. Australije (Small)
 Reis dodjeljuje priznanje mr. Osmanu Softicu predjed. IZ B. Australije
 
Reis muftija mostarski i glavni imam Mujalo (Small)
 Reisu-l-ulema, muftija mostarski i glavni imam Mujalo
 
Reis na otvaranju dzamije u Melburnu (Small)
 Reisu-l-ulema na otvaranju džamije u Melburnu
 
Reis na sj. Mesiha IZ B Australije (Small)
Reisu-l-ulema na sjednici Mešihata IZ Bošnjaka Australije
 
Reis sa imamima IZ B Australije (Small)
 Reisu-l-ulema sa imamima IZ Bošnjaka Australije
 
Reis u dzamiji u Sidneyu (Small)
Reisu-l-ulema u džamiji u Sidneju