A+ A A-

ZAVRŠENA KONFERENCIJA NA JELSKOM UNIVERZITETU

     Sarajevo, 1. avgust 2008. (MINA) - Jučer (31. 07. 2008.) je završena trodnevna konferencija na Jelskom univerzitetu (SAD) o zajedničkoj riječi između muslimana i kršćana, što su je inicirali muslimanska ulema i intelektualci a podržali kršćani sa Jelskog univerziteta. U završnoj riječ prof. Miroslav Volf, direktor Centra za vjeru i kulturu na Jelskom univerzitetu i inicijator kršćanskog odgovora na muslimansku inicijativu kazao je da ''muslimanska inicijativa ima povjesni značaj a ova konferencija povijesnu čast da bude njezin promotor.'' Princ Ghazi bin Muhammed bin Talal iz Jordana, utemeljitelj inicijative za otvoren i konstruktivan dijalog muslimana sa kršćanima je pročitao komunikej konferenciji, kojeg su učesnici zdušno podržali.On je tom prilikom rekao :

     ''Ovo je veliki dan za muslimansko-kršćanski dijalog, koji će, ako Bog da, donijeti svim narodima i vjerama dobro. Uvjeren sam u Božju milost na našem zajedničkom puto ljubavi prema Bogu i ljubavi prema komšiji''.

1Reisu-l-ulema  na Jelskoj konferenciji.

Aktivno učešće Reisu-l-uleme na konferenciji 

     MINA prenosi u cijelosti tekst komunikeja Jelske konferencije na kojoj je aktivno sudjelovao i reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.  

     - Zajednička riječ (A Common Word) - otvoreno pismo muslimanskih autoriteta kršćanskim liderima - nastalo je kao želja muslimanskih autoriteta da primjene kur'ansku zapovijed da komuniciraju sa kršćanima i Jevrejima na način da im kažu: - O sljedbenici knjige! Dođite da se okupimo oko zajedničke riječi između nas i vas, a to je da nikoga osim jednog Boga ne obožavamo i da Bogu druga ne pripisujemo (Kur'an, 3:64). Iza inicijative Zajednička riječ nema namjere da se jednima nameće teologija drugoga, niti da se jedni prevode u vjeru drugoga. Niti je namjera da se traži reduciranje dviju vjera u vještačko sjedinjenje na temelju dvije Božje zapovjedi.

     Pa ipak, u Zajedničkoj riječi, muslimani i kršćani uviđaju da islam i kršćanstvo dijele u osnovi bitno zajedništvo: ljubav prema Bogu i ljubav prema komšiji u dvije najvažnije Božje zapovjedi u Jevanđelju, koje su utemeljene u Tori: ''Voli Gospodara, Boga svoga svim srcem, svom dušom svojom, cijelim umom svojim'' i ''Voli svog komšiju kao samoga sebe''. Odgovor više od 500 kršćanskih intelektualaca, kojeg je inicirao Jelski univerzitet, potvrđuje da je zajedništvo između muslimana i kršćana realno i da je to osnova za dijalog između naše dvije religije.

     Zajednička riječ je utemeljena u našim svetim knjigama, nastala iznutra, a ne nametnuta izvana. Ljubav prema Bogu i ljubav prema komšiji je dio naše zajedničke ibrahimovske baštine. Na temelju tog principa, naš napor treba da osigura da vjere liječe a ne da nanose rane, da hrane ljudske duše a ne da truju ljudske odnose. Te dvije Božje zapovijedi uče nas šta treba da zahtjevamo od samih sebe i šta treba da očekujemo od drugoga u onome što radimo, što kažemo i što mi jesmo.

     Učesnici na konferenciji su razmatrali brojana teološka i praktična pitanja na način otvorenosti kojeg su krasili pošteni pristup i dobra volja. Raspravljalo se o teološkim razlikama u poimanju monoteizma, o Isusu (Isa, a.s.) i njegov pasiji, te o ljubavi prema Bogu. Od praktičnih pitanja raspravljalo se o siromaštvu u svijetu, o ratovima u Iraku i Afganistanu, o situaciji u Palestini i Izraelu, o opasnostima daljnih ratova, te o slobodi religije.

     Učesnici konferencije su se suglasili:

     Muslimani i kršćani potvrđuju Božju jednoću i apsolutnost. Mi razumijemo da je Božija milosrdna ljubav beskrajna, vječna i obuhvata sve stvari. Ta ljubav je središnja za obje religije i u srcu je judeo-kršćansko-islamske monoteističke baštine.

     Mi razumijemo da svi ljudi imaju pravo na zaštitu života, vjere, imetka, intelekta i časti. Niko od muslimana i kršćana nema pravo poricati drugome ta prava, niti će iko od njih tolerirati omalovažavanje i ponižavanje svetih simbola drugoga, uvaženih likova, ili mjesta za molitvu.

     Mi smo predani tim principima i promovirat ćemo ih kroz daljni dijalog. Mi smo zahvalni Bogu što nas je skupio na ovom povijesnom zadatku i molimo Ga da ukrasi naše namjere i da nam podari uspjeh kroz Njegovu neizmjernu milost i ljubav.

     Mi kršćani i muslimani učesnici na zajedničkom sastanku na Jelskom univerzitetu povodom povijesne konferencije ''Zajednička riječ'' osuđujemo i odbacujemo prijetnje usmjerene protiv onih koji su uključeni u međuvjerski dijalog. Dijalog nije odvajanje od vjere, već je to legitimni način izražavanja i bitno sredstvo u traganju za zajedničkim dobrom.