A+ A A-

REISU-l-ULEMI NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

reisu-l-ulema     Sarajevo, 11. maj 2008. (MINA) - Asocijacija muslimanskih društvenih naučnika u Velikoj Britamiji je obavijestila da je svoju prestižnu „Nagradu za životno djelo" za 2007. godinu dodijelila reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću. U pismu reisu-l-ulemi Ceriću predsjednik Asocijacije dr. Anas Alšeik Ali kaže:

     "Čast mi je što Vas mogu obavijestiti da Vam je Asocijacija muslimanskih društvenih naučnika u Velikoj Britaniji - cijeneći Vaš izvandredni intelektualni doprinos misiji islama te za istinski utjecaj na razvitak islamske misli u svijetu - dodjelila  "Nagradu za životno djelo za 2007", godinu  (2007 Lifetime Achievement Award). Ovo je  najveća nagrada naše Asocijacije. Mi cijenimo da ste je Vi zaslužili zbog Vašeg izvanrednog ostvarenja i velike predanosti islamu koju ste pokazali, vodeći Vašu zajednicu kroz najteža iskušenja u novijoj povijesti. Unatoč svim poteškoćama, Vi ste ostali vjerni načelima suživota i međuljudskog poštivanja. Vaša vizija suvremenog islama je pravi odgovor za izazove našeg vremena.".

     Inače, Asocijacija muslimanskih društvenih naučnika (AMSS) ustanovljena je 2000. godine u Londonu u namjeri da potakne razvoj islamske misli te otvori mogućnosti istraživanja rješenja za problem s kojima su muslimani, posebno u Europi, danas suočavaju.

     O značaju ove "Nagrade za životno djelo" AMSS-a u Londonu najbolje govere dosadašnji dobitnici: Ali Mazrui (2000). Alija Izetbegović (2001), Zaki Badawi (2002),  Edward Said (2003), Martin Lings (2004), Fuat Sezgin (2005) i Muhamed Abdul-Halim (2006).

     Nagrada će bit uručena reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću u 15. maja, 2008. godine  u Brunajskoj galeriji u prisustvu muslimanske intelektualne i kulturne elite, kao i kršćanskih, jevrejskih i svjetovnih uglednika. Tim povodom reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić će održati duže predavanje o temi "U susret muslimanskom društvenom dogovoru u Europi" (Toward Muslim Social Contract in Europe).

     U izjavi za Minu, reisu-l-ulema dr. Cerić je kazao: "Čast mi je primiti "Nagradu za životno djelo" od tako prestižne organizacije, kao što je AMSS u Londonu. Moja čast je tim veća što su tu nagradu primile tako velike ličnosti poput našeg predsjednika Alije Izetbegovića, Martin Lingsa, jednog od najvećih duhovnih intelektualaca našega doba, prof. Fuata Sezgina, sigurno največeg enciklopediste svih vremena, te prof. Edwarda Saida jednog od najvećih umova dvadesetog stoljeća. Zasigurno, ova nagrada pripada više mom bosanskom narodu i mojoj Islamskoj zajednici nego meni osobno".