A+ A A-

HUTBA REISU-L-ULEME U GORNJEM VAKUFU

250px-Gornji_Vakuf_2005     Sarajevo, 18. april 2008. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić danas je u džamiji u Gornjem Vakufu imamio džumu namaz i održao hutbu.

     MINA prenosi hutbu reisu-l-uleme u cjelosti : 

     Nije isto zlo i dobro, makar što te iznenađuje mnoštvo zla. Zato vi koji ste umom obdareni tražite zaštitu kod Allaha da biste bili uspješni (Kur'an, 5:100).

    Draga braćo i sestre,

     Nije isto laž i istina, makar što te zbunjuje mnoštvo laži. Zato vi koji imate dušu govorite istinu da biste bili zdravi. „Držite se istine, jer istina upučuje na dobročinstvo, a dobročinstvo vodi čovjeka u Džennet..." - kaže Alejhisselam.

     Dakle, govoriti istinu i biti iskren prema svom bratu spada u najviše vrijednosti vjere islama koje treba da krase vjernika muslimana. Prema tome, najgora osobina je govoriti laž i biti neiskren prema svom bratu. Upitan „da li musliman može biti škrt i kukavica" - Alejhisselam je odgovorio - „da musliman može ponekad biti škrt i kukavica". Ali na pitanje „može li musliman biti lažov" - Alejhisselam je odlučno odgovorio - „Musliman ne može biti lažov."

     Dakle, po tome se mjeri koliko je neko musliman - po istini njegova govora i po iskrenosti njegovog odnosa prema svom bratu. Zato treba upamtiti ovaj Alejhisselamov hadis u kojem se kaže: „Kad musliman sretne svoga brata i stisne mu ruku, obojica se oslobađaju grijeha kao što se drvo oslobađa suhog lišća..."... Isto tako, „kad se dva muslimana sretnu i rukuju, stotine blagosti se spušta na njih..." - kaže Alejhisselam.

     Jasno je, dva su uvjeta da se spasimo od mnoštava zla koje nas „iznenađuje" i mnoštva laži koje nas „zbunjuje" - istina govora sa samim sobom i iskrenost odnosa sa drugim - sa svojim bratom. Jer laž je najveće zlo ovoga svijeta zato što nanosi boli ljudskoj duši koji se teško liječe. Jer neiskren ili dvoličan odnos prema bratu ostavlja mrlju na ljudskom srcu koju je teško oprati.

     Zato je važno da danas i ovdje kažemo istinu, a to je da među nama ima onih koji govore laž da bi ostvarili ovozemaljsku korist; i ima među nama onih koji nisu iskreni u odnosu na svog brata u poslovima od općeg dobra za vjeru, narod i domovinu.

     No, istina je i to da ima među nama onih koji govore istinu, pa makar to bilo i na vlastitu štetu; i ima među nama onih koji su iskreni u odnosu na svog brata u poslovima od općeg dobra za vjeru, narod i domovinu.

     Naša je obaveza da prepoznamo razliku između istine i laži te da podržimo istinu. Također, naša je dužnost da na svaki način širimo povjerenje među sobom i snažimo iskren međusobni odnos, jer jedino tako možemo svi zajedno uspjeti na ovome svijeti i nadati se spasu na drugome svijetu.

     Naše stanje mnogo više ovisi o našem unutarnjem povjerenju koje treba da se temelji na istini i međusobnoj iskrenosti, nego o njihovom vanjskom pritisku.

     Vremena se mijenjaju, pa tako i uvjeti našeg opstanaka i napredaka. Mijenja se i karakter našeg junaštva. Danas je junak onaj koji umije zbližiti braću do zajedničkog cilja, koji zna širiti povjerenje među braćom tako da smo svi jaći na putu istine i pravde. Nije danas junak onaj koji razdvaja braću, koji širi nepovjerenje među nama.

     Niko ne zna koliko će naša borba za slobodu i dostojanstvo da traje, ali svi treba da znamo da onoliko koliko bude istine u nama i iskrenosti među nama, toliko će biti i slobode i dostojanstva u našem narodu i našoj domovini.

     Allahu Svemoćni, osnaži nas istinom i osposobi nas iskrenošću u međusobnom odnosu!

     Allahu Sveznajući, pouči nas da znamo razlikovati istinu od laži!

     Allahu Milostivi, obaspi nas bratskim povjerenjem kojim se postiže uspjeh na ovome svijetu i spas na drugome svijetu! Amin!