A+ A A-

REISU-L-ULEMA U DAVOSU NA SESIJI ZAJEDNIČKA RIJEČ

     Sarajevo, 25. januar 2008. (MINA) - Iako je Davos forum gdje se najvise govori o golobalnoj ekonomiji, ne mogu se zanemariti ni druga pitanja koja direkno ili direktno utjecu na svjetsku ekonomiju. Najvažnije od svih je pitanje globalnog mira i sigurnosti. Jer, bez globalne stabilnosti nema ni ekonomskog napretka. A bez međureligijskog dijaloga koji vodi međureligijskom miru, nema svjetskog mira. Ta spoznaja je sve više prisutna u svim diskusijama koje se tiču globalizacije, kao najzanimljivijeg izazova u povijesti čovječanstva. Zbog toga nije čudno što u Davosu već sedmu godinu djeluje C-100 (Komisija od sto prominentnih ličnosti), koja promovira judeo-kršćansko-islamski dijalog. U okviro tog programa danas je  održana  sesija pod naslovom "Zajednička riječ".

zajednicka rijec

Na sesiji "Zajednička riječ" 

     Radi se o inicijativi 138 muslimanskih alima i inetelektualaca koji su pozvali kršćanski svijet da se svi ljudi dobre volje okope oko "Zajedničke riječi", a to je ljubav prema Bogu i komšiji. Kao jedan od potpisnika, reisu-l-ulema Cerić je sudjelovao na današnjoj sesiji u Davosu, koji je ocijenio ovu muslimansku inicijativu kao značajan kurak u promicanju muslimansko-kršćanskog dijaloga. Naravno, Davos je prije svega ekonomski foruma na kojem se govori o izazovima globalnog siromaštva, resecije, slobodne trgovine i globalnog zagrijavanja, ali se ni pitanje religijskog dijaloga ne može zanemariti. "Nema globalnog pitanja koje je izolirano od drugih pitanja, pa tako ni pitanje ekonomije ne može se odvojiti od bilo kojeg društvenog pitanje. Međureligijski dijalog je jedno od najkrupnijih pitanja našeg vremena, pa je razumljivo da se njime bavi i Davos, kao središte globalizacije" - izjavio je reisu-l-ulema Cerić nakon današnje sesije o muslimanskoj inicijativi "Zajednička riječ".

     Inače reisu-l-ulema Cerić je dao iscrpan intervju za arapsku Al-Džaziru na engleskom u okvidu Riz Khan Show u kojem je promovirao važnost dijaloga između Istoka i Zapada, odnosno islama i zapada.

     "Muslimani imaju razlog da budu inicijatori međureligijskog dijaloga,jer to je glavna poruka islama" - rekao je, između ostalog, reisu-l-ulema. 

intervju-al-dzazira

Reisu-l-ulema u razgovoru sa Riz Khanom jednim od najpoznatijih novinara Al-Džazire