A+ A A-

PROMOCIJA DEKLARACIJE REISU-L-ULEME NA PRESTIŽNOM UNIVERZITETU U MINHENU

     Na poziv Islamske zajednice Penzberg, Freunde Abrahams, Evangelističke Akademije i Pax Christi, reisu-l-ulema IZ u  BiH dr. Mustafa Cerić je boravio od 22. do 24. novembra 2007. godine  u glavnom gradu Bavarske, Minhenu.

     Cilj njegovog boravka bila  je promocija „Deklaracije evropskih muslimana" koju je preveo na njemački dr. Stefan Wimmer, profesor na Katoličkom teološkom fakultetu na univerzitetu Ludwig Maximilineum u Minhenu,  a na inicijativu Benjamina Idriza, imama IZ Penzberg

     U sjedištu Evangelističke akademije je održana press konferencija na kojoj su učestvovali strani i domaći novinari. Na konferencji za štampu reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je govorio o sadržaju Deklaracije i saopštio da priprema drugu u kojoj će biti detaljno pojašnjene neke tačke iz prve Deklaracije.

Najava predavanja u Minhenu (Small)

Najava predavanja reisu-l-uleme 

     Reisu-l-ulema  je govorio kako je na nedavnom zasjedanju Fikhske akademije u sjedištu Rabite u Mekki tražio da se ne koriste više izrazi poput „daru-l harb" i „daru-l islam" koji razdvajaju svijet na dva dijela, već da se umjesto „daru-l-harba" koristi izraz „daru-l-ahd" (Kuća dogovora).Ovo je naišlo na zapažen publicitet u saudijskim medijima. Reisu-l-ulema se založio da dođe do „muslimankskog društvenog ugovora" u Evropi.

     Noć prije promocije, u čast reisul-uleme dr. Mustafe Cerića, generalni konzul BiH u Minhenu Satko Bitanga je priredio večeru na kojoj su učestvovali generalni konzuli Velike Britanije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bugarske, kao i predstavnici vjerskih zajednica i ugledne ličnosti u Minhenu.

     U četvrtak, 22. novembra, reisu-l-ulema se sastao sa biskupkinjom evangelističke zajednice Susane Breit-Kesler u sjedištu njihove zajednice. Gospođa Breit-Kesler je govorila o vrlo dobrim odnosima sa Islamskom zajednicom koja uživa veliku popularnost u medijama i ugled kod političara zbog njenog angažmana za integraciju muslimana i međureligijski dijalog.

     Imam džemata u Penzbergu hfz. Benjamin Idriz dao je inicijativu za izgradnju velikog kompleksa pod nazivom „Centar za Islam u Evropi" sa sjedištem u Minhenu. Inicijativa  je probudila veliku pažnju u njemačkom društvu, s obzirom da je ponuđen jedan interesantan koncept za ovaj centar. Gospođa Breit-Kesler je u prisustvu resiu-l-uleme dala  podršku formiranju ovog centra i izrazila spremnost za dijalog sa muslimanima. Reisul-l ulema je zahvalio za podršku ove crkve muslimanima u Bayernu i izgradnju islamskog  centra.

     Reisu-l-ulema je, između ostalog, govorio o važnosti evropskog iskustva islama u BiH koje može biti smjernica muslimanima zapadno-evropske zemlje i predložio je da se prevode djela od rahmetli Huseina Đoze na njemački jezik.

     Nakon susreta sa biskupkinjom, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je posjetio Dom katedrala gdje je sadašnji Papa Benedikt XVI držao svećeničku dužnost za vrijeme svoje službe kao Kardinal Bayerna. 

Džuma u Minhenu

     Reisu-l-ulema je u petak, 23. novembra predvodio džumu namaz u jednoj velikoj dvorani u Minhenu gdje je prisustvovalo nekoliko stotina Bošnjaka. Oni su  imali priliku nakon džume razgovorati sa reisu-l-ulemom i postavljati mu pitanja.

     Poslije džume namaza, reisu-l-ulema se sastao sa gradonačelnikom Minhena gospodinom Hep Monatzederom. Gradonačelnik je izrazio veliku čast što u njegovom gradu boravi najistaknutija islamska ličnost Evrope. Gradonačelnik Monatzeder je informisao reisu-l-ulemu o stanju muslimana u Minhenu i izrazio podršku grada Minhen za formiranje „Centra za Islam u Evropi" sa sjedištem u Minhenu gdje se predviđa obrazovanja imama na njemačkom jeziku.

Susret sa gradonacelnikom Minhena (Small)

Susret sa gradonačelnikom Minhena 

     Reisu-l-ulema je istakao da Njemačka uživa veliko poštovanje na Istoku i ona može igrati veliku ulugu u mirovnim procesama u svijetu.

      „Bayern nije poznat samo po fudbalu i BMW već i po toleranciji prema muslimanima i Židovima. Zato Bayern zaslužuje da ima reprezentativan islamski centar poput Jevrejskog centra u srcu grada Minhena", rekao je između ostalog reisu-l-ulema. 

Predavanje o islamu u Evropi

     Isti dan navečer u amfitetaru univeziteta LMU pred više od hiljadu prisutnih diplomata, političara, intelektualaca, studenata i brojnih građana, reisu-l-ulema je govorio o temi: „Islam u Evropi: Integracije i identitet".  Na kraju svog zapaženog izlaganja, prisutni su aplauzom nagradili izlaganje reisu-l-uleme.

Na minhenskom univerzitetu (Small)

Na minhenskom univerzitetu 

     Reisu-l-ulema je govorio o neophodnosti „institucionaliziranja islama" u Evropi po uzoru na iskustva  IZ-e u BiH.

      „Struktura „Evropske unije" je nešto što ne postoji u svijetu, ali pored toga ona dobro funkcioniše zahvaljujući njenim institucijama. Zato „institucionaliziranje islama" koje se satoji od tri elemenata: diciplina, organizacija i odgovornost, treba da nađe svoje mjesto u institucijama Evropske unije", istakao je reisu-l-ulema dr. Cerić.

     Nakon  izlaganja reisu-l-uleme u diskusiji su učestvovali dr . Rainer Ocechlen, zadužen za islamka pitanja pri evangelističkoj akademiji, prof. dr. Lothar Bily, dekan Teološkog katoličkog fakultata u Benediktebeurenu, prof. dr. Mathias Rohe sa  Univerziteta Erlangen i drugi.

     Na pitanje o slobodi vjerovanja u islamu, reisu-l-ulema dr. Cerić je naveo  kur'anski ajet: „La ikrahe fid-diin" , (Nema prisile u vjeri) te primjer  tolerancije poslanika Muhammeda a.s.  prema ljudima druge vjere.

Predavanje u Minhenu (Small)

Prisutni prate izlaganje reisu-l-uleme 

     Reisu-l-ulema  je zatražio od bosanksih studenata da se nakon završetka studija vrate u BiH kako bi doprinijeli u razvoju zemlje, a od Evrope da ukine vize bosansko-hercegovačkim građanima.

     Promocija Deklaracije reisu-l-uleme zapaženo je propraćeno od strane njemačkih medija.

     Reisu-l-ulema je izrazio veliko zadovoljstvo onim što je doživio u Minhenu, dao punu podršku projektu u Minhenu za izgradnju „Centra za Islam u Evropi" i obećao je da će pomoći njegovu realizaciju.

     Reisu-l-ulema je pozvao biskupkinju gospođu Susanu Breit-Kesler i gradonačelnika Hep Monatzedera da posjete Bosnu i Hercegovinu.

     U pratnji reisu-l-uleme su bili: Zijad ef. Suljić, Mustafa ef. Klanco, Satko Bitanga i Benjamin ef.  Idriz.

B.I.