A+ A A-

DELEGACIJA BUGOJNA KOD REISU-L-ULEME

     Sarajevo, 21. novembar 2007. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio delegaciju  Bugojna u kojoj su bili načelnik općine Hasan Ajkunić, glavni imam Vehid ef. Arnaut, Abdulah Jeleč, saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, jedan od autora knjige « Zloćin u Vrbanji jula 1993. », te  Dževad Mlačo i Tahir Granić.

     Oni su upoznali reisu-l-ulemu sa, kako su istakli nepravdom i pristrasnošću u pogledu vođenja postupaka protiv onih koji su počinili ratne zločine tokom rata.

     Oni su kazali da su već više od šest mjeseci u zatvoru  četvorica ratnih pripadnika Armije BiH : Senad Dautović, Enes Handžić, Nisvet Gasal i Musaid Kukavica.Protiv Gasala i Kukavice je podignuta optužnica, a očekuje se uskoro podizanje  i protiv Dautovića i Handžića.

 

Delegacija Bugojna kod Reisa, 21.11.07. (Custom)

 

     Delegacija Bugojna je ukazala na to da je  Tužilaštvo BiH  jednostrano pristupilo ovom procesu.Oni su saopćili da je tokom 1992. i 1993. godine, prije sukoba HVO i Armije BiH , HVO počinio na prostoru Bugojna zločine u kojim su 54 Bošnjaka ubijena, među kojim je najveći broj bio civila, starih osoba i žena.

     I pored akta iz Haškog tribunala da za devet ratnih pripadnika ratnog HVO-a ima osnova za podizanje optužnice, ona do sada nije podignuta.Takav akt, istakli su, nema za tužbu protiv Bošnjaka ali je ona  protiv njih ipak podignuta.Smatraju da je tužilaštvo u tome bilo pristrasno.

     Ukazujući na tu nepravdu, zahjevali su da se prema svim građanima Bugojna postupa pošteno i korektno te da se postupak istovremeno vodi za zločine i nad Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, a ne parcijalno kao do sada. Rekli su da je presedan i to što su Bošnjaci već šest mjeseci u  zatvoru, a Hrvati koji su počinili zločine su na slobodi.

     Oni će istrajati u nastojanju za postizanjem pravede i korektnim odnosom prema svima i o tome će upoznati Predsjedništvo BiH, Helsinški komitet za ljudska prava i medije kako bi se saznala prava istimna o onome što se dešavalo u Bugojnu tokom rata.

     Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je podržao njihova nastojanja da se svaki zločin sankcioniše na principu istine i pravde. Reisu-l-ulema je dodao da je iznenađen da je  Tužilaštvo BiH pristrasno i da ga ne vode univerzalna načela svetosti života svakog čovjeka kao i to i da su svi ljudi bez obzira na vjeru i naciju jednaki pred sudom.