A+ A A-

Ulaganje u dionice

Pitanje

Poštovani, interesujeme kakav je stav u vezi ulaganja sredstava u dionice kojima se trguje na berzi, a posebno ulaganje uinvesticione fondove.

Navodim jedan primjer:

Fond PROF fond ima slijedeći portfolio od 5066535 dionica: u svom portfoliju ima oko 45 firmi, od kojih su i Bihaćka pivara (2,45%), Tuzlanska pivara (1,23%), Elektroprivreda 11 % itd.

Da li je dozvoljeno ulagati u ovaj i slične fondove imajući u vidu da isti raspolažu sa dionicama pivara, banaka u iznosu od cca 5% od ukupnog broja dionica fonda?

Unaprijed hvala?

Odgovor

Ne možemo govoriti o dozvoljenosti ulaganja u dionice konkretnog fonda budući da nam nisu poznate sve relevantne činjenice o poslovanju navedenog fonda. Općenito, dozvoljeno je ulagati u dionice fondova u čijem portfoliju u ogromnom procentu preovladavaju dionice firmi koje se bave šerijatski dozvoljenim poslovima. Dividendu od dionica firmi koje se bave šerijatski nedozvoljenim poslovima, a čijim dionicama upravlja fond (u pitanju se navodi procenat od 5%), treba podijeliti u dobrotvorne svrhe.
Taj dio se ne može računati kao zekjat. Zekjat se daje na halal način stečenu imovinu u iznosu od 2,5% od ukupnog iznosa, ukoliko dostiže iznos nisaba i ako je u posjedu godinu dana.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice