Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Kupovina džamijskog prostora

Pitanje:

Esselamu alejkum!
 
Živim u jednom od većih gradova na zapadu. Obzirom da u džematu imamo podijeljene stavove i strane, želim ovo pitanje postaviti anonimno, i što je više moguće objektivno. Naš džemat trenutno broji oko 400 porodica, većinom Bošnjaka iz BiH i Sandžaka. Prije nekih 10 godina, kada je članstvo bilo dosta manje, kupili smo kuću i prilagodili je u mesdžid/džamiju. Prostor sadrži: mesdžid, biro imama sa knjižnicom, čajdžinicu sa kuhinjom, abdesthanu sa mokrim čvorom, učionicu sa bibliotekom, posebnu prostoriju za žene sa posebnom ulazom te posebnu kuhinju i čitaonu za žene. Posjedujemo i veliko dvorište i nekoliko parking mjesta. U proteklom periodu prostorije su u potpunosti preuređene i za to je uloženo zaista dosta novaca, truda i odricanja većine naših članova.  Obzirom da nije bilo drugih mogućnosti za financiranje, tada smo podigli kredit od 200.000, a ostatak od 75.000 smo skupili akcijom vakifa.

Sada postoji jedan dio džemata i našeg nadzornog odbora uključujući i imama koji je najagilniji, koji smatra da trebamo da tražimo veći i bolji objekat. Razlozi koji se navode su da su dodatne prostorije za mektebsku nastavu nedovoljne, te da nam je potreban bolji prostor za žene i djecu, neku prodavnicu, bricu/frizera, manju sportsku salu, ili eventualno par stanova od kojih bi se rentanjem mogli ostvariti prihodi za džamiju.  Sam prostor mesdžida je poprilično mali, ali i trenutno ipak zadovoljava broj stalnih džematlija (redovni namazi 5-10, redovna  džuma 40-80), izuzev Bajrama i džuma na praznike kada se mora klanjati i u drugim prostorijama. Postoje oprečna mišljenja o tome kako i šta bi taj objekat sve trebalo da sadrži. Dok jedni vide to kao neko prerađeno skladište/zgradu kako danas većina zapadnih džamija izgleda, drugi bi pak željeli da se napravi prava džamija sa munarom, koja još uvijek ne postoji u ovom gradu i koju bi zbog legalnih implikacija bilo teže dobiti. Jedni smatraju da treba uključiti dodatne prostorije-sadržaje od kojih bi se ostvarivao profit, drugi smatraju da zbog svih mogućih problema koji iz tog mogu proizići, džamiju treba držati neprofitnom jer je sama članarina više nego dovoljna za održavanje.  Najveći problem, o kojem se opet najmanje priča, kako to sve financirati?

Financijska situacija je takva da smo otplativši prethodni kredit prije par godina, sakupili neka sredstava, ali koja ipak ni sa novcem od prodaje trenutnih prostorija, nisu ni blizu dovoljna za kupovinu novog i većeg objekta vrijednosti 1-1,3 miliona kako procjenjujemo. Također, u trenutnoj financijskoj krizi, akcija vakifa koju smo opet pokrenuli ne daje nam ni blizu dovoljno dodatnih sredstava kao prilikom prve akcije.  Anketa koju smo proveli je nažalost također nedovoljno jasna, u malo odgovora koje smo dobili, ljudi većinom nisu spremni da jasno definišu iznos koji bi dali. Sve ovo znači da bi morali opet uzeti neki kredit, u iznosu od oko 500.000 za financiranje nove džamije.  Ukoliko bi to pokušali izvesti bez komercijalnog kredita, trebalo bi nam vjerovatno još nekih 5-7 godina, za prikupljanje sredstava.

Moja pitanja su sljedeća: 
1. Da li je u našoj situaciji kada već imamo džamiju, halal uzeti kamatni kredit, ili bi ipak trebali sačekati pa to učiniti vlastitim snagama?
2. Kakve su vaše preporuke u pogledu sadržaja koji su profitnog karaktera?
3. Kakve su vaše preporuke u pogledu arhitektonskog rješenja, da li kupiti kao i do sada neku zgradu/skladište što nam je obzirom na državu u kojoj živimo znatno lakše, ili se potruditi i založiti za gradnju prave džamije s munarom, što ovdje do sada nema ali je ipak moguće izvesti? Te ako imate neki dodatni savjet.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Poštovana,
Odgovor na pitanja koja ste postavili zahtijeva dobro poznavanje vaših prilika i mogućnosti, a to vi bolje znate nego mi ovdje u Bosni. Vi koji ste džematlije u tom džematu znate koje su i kolike vaše mogućnosti i ne bih vam savjetovao da se upuštate u projekat prije sagledavanja svih relevantnih pokazatelja i indikatora. 
Ono što možemo generalno reći u vezi šerijatskog aspekta postavljenih pitanja jeste sljedeće: kamatni kredit ne treba uzimati osim u stanju prijeke potrebe, a kada je riječ o sadržaju profitnog dijela centra, da se u njemu ne prodaje roba ili usluga koja nije u skladu sa šerijatskim propisima. Kada je riječ o arhitektonskom rješenju (džamija sa munarom ili zgrada/skladište uz preuređenje) smatramo da je ova druga opcija jednostavnija i možda u ovom vremenu i situaciji bliža i ostvarivija.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH