Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Vakuf za gradnju džamije

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Postavio bih par pitanja...


1. Je li dozvoljeno lijepiti pločice sa imenima vakifa u mihrab? Dosad ni u jednoj džamiji nisam vidio u mihrabu ništa drugo do Allahovog imena odnosno Kur'anskih ajeta.  
2. Je li dozvoljeno imamima za EUR 3000 garantovati nekome Džennet - dosad sam bio mišljenja da samo Allah dž.š. odlučuje ko će u Džennet a ko u Džehennem.
Naš imam je rekao da su upravo te gore spomenute pločice, na kojima piše ime vakifa koji su uplatili EUR 3000 za džamiju, garant za Džennet?!

3. Je li dozvoljeno nama džematlijama tražiti od odbora godišnji financijski izvještaj, odnosno izvještaj o utrošenim parama za izgradnju džamije, koliko je ona koštala i koliko još dugova imamo - pošto čak i skoro 5 godina poslije kupovine objekta za džamiju nemamo nikakvih informacija, a oni koji su se usudili pitati - njima je, tako sam čuo, rečeno da ako im se nešto ne sviđa da idu...

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Prije svega džematlije trebaju biti spremni da aktivno učestvuju u radu džemata i pomažu moralno i materijalno njegove islamske aktivnosti. Nakon toga imaju pravo zahtijevati informacije o njegovom radu i iznositi primjedbe na eventualne grješke u radu i postupcima odgovornih za vođenje džemata.

Kada je riječ o Vašim pitanjima, evo ukratko odgovora na njih, mada su ova pitanja već tretirana u nekim odgovorima.

1. Neprimjereno je i neprihvatljivo ispisivati na mihrabu bilo čije ime, osim Allahovog i, eventualno, imena Allahova Poslanika a.s. Niko nema pravo uvjetovati svoju donaciju džamiji ispisivanjem njegova imena u mihrabu.

2. Niko nikome ne može garantovati Džennet bez obzira na veličinu njegova djela ili donacije. To je u isključivoj Allahovoj kompetenciji. Pretpostavljamo da ste pogrješno razumjeli imama ili ste njegovu izjavu izvukli iz konteksta. Sumnjamo da je imam mislio onako kao što Vi mislite da je mislio.

3. Džematlijama je dozvoljeno tražiti izvještaj o radu i utrošku prikupljenih sredstava pod uvjetom da su članovi džemata, tj. da plaćaju članarinu, izvršavaju svoje obaveze prema džematu, u okviru Skupštine džemata ili nekog drugog, Pravilnikom određenog, organa ili foruma, a ne individualno, na dostojanstven način, bez izazivanja smutnje i nereda u džematu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH