Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Uređivanje užeg džamijskog prostora

Pitanje:

Esselamu aleikum.
Ovim putem bih vas zamolio za tri odgovora koji su direktno vezana za džamijski prostor.
1. Bez obzira o kakvoj se ženskoj osobi radi, i bez obzira koja je svrha posjete, kakvu odjeću mora imati dok se nalazi u prostoru za obavljanje molitve, i da li se iste mogu zajedno sa imamom slikati ispred mihraba?
2. Šta se sve smije ili ne smije nalaziti ugravirano u mihrab (ispred klanjača)?
Naime,imena vakifa našeg džemata se urezuju u samom centru mihraba prema kojem smo okrenuti svi.
3. Kakvi su nam namazi i kako postupiti u takvim slučajevima?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Neprimjereno je da bilo ko, muškarac ili žena, ulazi u džamiju u nečistoj, prozirnoj, tijesnoj ili kratkoj odjeći koja ne pokriva dijelove tijela koji se moraju pokrivati u namazu, tj. avret.

2. Neprimjereno je ugravirati imena vakifa u mihrab iz više razloga, a najvažniji je da to privlači pažnju klanjača, koji će, umjesto da se koncentriraju na namaz, čitati imena vakifa. Oni koji to dopuste i urade, bit će odgovorni i griješni za okrnjenost vrijednosti namaza klanjača uzrokovanu bacanjem pogleda i čitanjem ugraviranih imena u mihrabu. Ko garantuje da neko od tih vakifa neće zalutati i skrenuti s pravog puta, ili se odmetnuti od vjere u potpunosti? Onaj koji uvakufi imovinu iskreno u ime Allaha, neće zahtijevati da mu se ime ugravira u mihrab. Jednom riječju, neprihvatljiva ideja.

3. U slučaju da nešto takvo već postoji u mihrabu, namaz koji se klanja u toj džamiji je ispravan, a klanjači trebaju gledati preda se i ne bacati pogled na ta imena. Treba raditi na tome da se to eliminira iz mihraba.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH