A+ A A-

Pretraga pitanja

Predizborna kampanja u džamiji

Pitanje

Esselamu alejkum!
A evo upravo sam došao sa džume. Bili su iz stranke socijaldemokrata Austrije tri predstavnika. Jedan Srbin, jedna Srpkinja i jedan rođeni Austrijanac. Taj Srbin i Srpkinja su bili i prošle džume pred mesdžidom i dijelili letke i malo poklone od "socijaldemkrata". Baš se radilo o predizbornoj kampanji, jer su uporno govorili da "mi" glasamo za "njih".
Podvukli su kako trebamo "mi" da glasamo za trenutnog gradonačelnika (koji je također socijaldemokrata). Bio sam toliko razočaran da vam ne mogu opisati. A dva puta su naše Bošnje čak i aplaudirali - sramno, sramno i jos jednom sramno. Da se tako nešto dešava u jednom bosanskom mesdžidu.

Ovo nije prvi put da se neislamske stvari dešavaju u džematu. Efendija također s vremena na vrijeme ismijava terminus "halal" u konotaciji sa mesom. Izjavio je (na to se dobro sjećam) da je za njega "sve halal što je tehnički ispravno". A prije jedne džume je također izjavio "kako je davno puklo da su vehabije plaćeni od Velike Britanije". Organizuju "bajramska" (tj. šejtanska) sijela povodom bajrama - šejtanska zato, što dovode među ostalim pjevačice u mini-suknji i na kojem se pjeva među ostalim "malo viski malo coca cola"?! Tu je najvažni profit. Kada je bilo organizovano druženje "U susretu ramazanu" i kad je bio gost profesor iz BiH i ansambl "Sultan Mehmet Fatih" iz Sarajeva od preko 300 mjesta su bila samo malo više od 100 popunjena. Zašto? Zato što taj odbor (koji nije podržavao to druženje) nije obavijestio džematlije blagovremeno a također su članovi odbora sami došli - bez ikakvog člana svoje porodice. To je očita opstrukcija svega što nije od njih. To je stanje džemata ovdje.

Zar to nije sramno?! Itekako. Kome se obratiti? Ovdje nikome. Džematski odbor neće ništa da preduzme, jer im odgovara to stanje. A te priče su samo jedan primjer kvaliteta tog imama i tog odbora.Uvjeren sam da ću dobiti kao odgovor nešta u stilu "Cijenimo vaše primjedbe itd." i da se trebamo dalje potruditi da poboljšamo stanje. Al' mi pojedinci se trudimo već godinama, al' takoreći ništa se ne može promijeniti. Većina slijede svog djeda a ne Poslanika a.s.

Zahvaljujem se za vaše vrijeme koje ste potrošili tokom čitanja ovog teksta. Realan sam dovoljno da znam da vi nemate nikakve "formule" kako riješiti ovaj problem, ali ipak mi je važno da se zna u Rijasetu IZ BiH kakvo je stanje u jednom od najvećih džemata u Austriji.

 

Odgovor

Ako je tačno da se imam ismijava s pojmom halal hrana, on ne zaslužuje da bude imam, kao što ni članovi džematskog odbora koji se ne brinu o pravilnom funkcioniranju džemata, uz poštivanje šerijatskih propisa tamo gdje se mogu primijeniti, ne zaslužuju da budu članovi džematskog odbora. Skupština džemata je ta koja može promijeniti odbor i izabrati nove članove. Znamo da je u praksi to teško izvesti. Na osnovu Vašega pisma da se zaključti da je Vaš džemat opterećen problemom na relaciji tzv. "vehabije" - ostali članovi džemata. Taj problem trebate prevazići i jedinstveno raditi na jačanju džemata. Ponavljamo, mesdžid i džamiju treba držati daleko od uticaja politika i političkih stranaka. Preporučujemo Vam da Vaše pismo i primjedbe proslijedite Uredu za bošnjačku dijasporu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH