A+ A A-

Pretraga pitanja

Učenje tevhidi- zikra

Pitanje

Esselamu alejkum!

Imam sam u IKC-Bošnjak grad Des Moines, država Iowa USA.

Od kada sam došao u ovaj džemat, praktikuju se pravila IZ BiH, pa tako i učenje tevhidi-zikra, povodom sedmine, četrestine, a zbog velikog broja džematlija koji su ostali bez svojih najmilijih, tj. šehida praktikujuemo tevhidi-zikr šehidima BiH.

Pored ovih aktivnosti svakog petka u džamiji organizovano, kao imam ovog džemata, proučimo tevhidi-zikr, na kojem učimo suru Jasin, zatim Tevhid, a nakon toga uprličimo kraće predavanje iz polja aktualnosti.

Moje pitanje glasi : Da li Rijaset IZ BIH zabranjuje ucenje tevhidi-zikra u džamijama? Pored ovog pitanja isto tako jako aktuelno pitanje je učenje mevluda u džamijama?

Zašto ovo pitam, jer ima mišljenja da je ovo novotarija, da su to radnje koje ne odobrava Rijaset, i naravno ideje koja pokušava da ovo nametne, kao da je riječ o dervišima koji obavljaju zikr u tekijama.

Imam IKC-Bošnjak, hfz. Nermin ef. Spahic


Odgovor

Učenje tevhida i mevluda u džamijama nije zabranjeno nijednom odlukom Rijaseta IZ. To je uobičajena praksa u našim džamijama, ali ipak treba voditi računa da se obave na dostojanstven i uobičajen način, bez pretvaranja istih u derviške seanse. Posebno treba voditi računa da se iskoristi prisustvo džematlija da se održi prigodan vazi-nasihat, budući da mnogi od njih ne dolaze na neke druge aktivnosti u džamiji i džematu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH