A+ A A-

Pretraga pitanja

Nadzorne kamere u džamijama

Pitanje:

Selam alejkum uvaženi profesore,

Moje pitanje je slijedeće. Pošto sam primijetio da u Begovoj džamiji postoje kamere za video nadzor unutar džamije upućujem ovo protestno pismo a ujedno i pitanje.

Džamija je Allahova kuća i intimno mjesto svakog vjernika sa Allahom dž.š., kako može neko da kvari tu intimu sa kamerama i nadgledanjem ljudi. Tako mi Allaha dž.š. to nije bilo za vrijeme Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s. i to nije u skladu sa našom vjerom. Nas vjernike nadgledaju meleci i ne treba nam neko iz džamije da nas nadgleda.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Nemamo pouzdane informacije o postojanju video kamere za nadzor.u Begovoj džamiji. Međutim, ako tako nešto postoji, to je posve opravdano u današnjoj situaciji kada u džamiju ulaze dobronamjerni, ali mogu ući i zlonamjerni. Dobronamjernom to neće škoditi, a zlonamjerne može osujetiti. Kamere za video nadzor instalirane su i u Haremi šerifu u Mekki kao i u Poslanikovoj džamiji u Medini, pa to nikome ne smeta. Nemate razloga za protest u vezi tog pitanja. Jednostavno, to je potreba koju iziskuje ovovremena situacija i stanje u društvu. Meleki nadgledaju vjernike i u džamiji i van nje, pa se opet događaju brojni zločini i smutnje čak i među onima koji se deklariraju kao vjernici.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH