A+ A A-

Vrijednost prvih deset dana zul-hidžeta

Vrijednost prvih deset dana zul-hidžeta

Allah, dželle šanuhu, iz Svoje neizmjerne mudrosti, odabrao je i odlikovao neka svoja stvorenja (ljude, mjesta, vremena) nad drugima i niko to ne može promijeniti niti na to utjecati. “Gospodar tvoj stvara šta hoće, i On odabira. Oni nemaju pravo birati. Hvaljen neka je Allah i vrlo visoko iznad onih koje s Njim izjednačuju!” (El-Kasas, 68) U ovo spada odlikovanje nekih mjeseci nad drugima, kao što kaže Uzvišeni: “Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!”(Et-Tevbe, 36) Allah, dželle šanuhu, odlikovao je četiri mjeseca nad ostalim mjesecima i zabranio je griješenje/nepravdu u njima.

Nastupili su blagoslovljeni dani. Prvih deset dana mjeseca zulhidžeta dani su dobra, spasa i uspjeha. Ko ih doživi i iskoristi njihovu vrijednost, svrstao se među sretnike, jer to su najbolji dani na dunjaluku, kao što nas je o tome obavijestio Iskreni i Istinoljubivi, poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. Oni su velika prilika za povećanje dobrih djela, i u njima mogu učestvovati i hadžije i oni koji to nisu. Rekao je Ibn Redžeb, Allah mu se smilovao: “Allah, dželle šanuhu, usadio je u vjernička srca ljubav/čežnju prema Njegovoj Časnoj kući, a pošto svaki čovjek nije u mogućnosti vidjeti/obići Bejtullah svake godine, propisao je hadž jednom u životu za one koji su u mogućnosti, a prvih deset dana zulhidžeta učinio je zajedničkim dobrom hadžija i onih koji nemaju mogućnost za obavljanje hadža.”

 Griješenje/nepravda zabranjeni su u svim mjesecima, ali u ova četiri mjeseca imaju posebnu težinu i odgovornost. Prenosi se od Ibn Abbasa, radijallahu anhu, da je rekao: “U njima ne griješite!”, tj. u svim mjesecima, a zatim je izdvojio četiri mjeseca, učinio ih svetim, uzdigao njihovu svetost, uvećao je kaznu za grijeh i nagradu za dobro djelo učinjeno u njima.”

U ovom blagoslovljenom ozračju dolazi nam sezona hadža, hodočašća Allahove drevne kuće, prema kojoj je Uzvišeni Allah usadio ljubav u ljudska srca, i od čijeg spomena se srca raznježe, a kada je ugledaju strahopoštovanjem ispune, iz straha od Allaha i veličanja Njegovih svetinja.


Allahovi robovi, gosti Milostivog  ovih dana pristižu u Mekku sa svih strana, iz bližih i daljih mjesta, odazivajući se pozivu Allahovog prijatelja Ibrahima, alejhisselam, i naredbi Uzvišenog: “i oglasi ljudima hadž!” – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjestā dalekih.” (El-Hadž, 27)

 Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu veli: “Ko posjeti ovu kuću, i sačuva se ružnih riječi i griješenja, vratit će se kući (čist o grijeha) kao od majke rođen.” (Buharija i Muslim)

Kako je samo lijep ovaj prizor i veličanstvena ova slika: muslimani (iz raznih krajeva svijeta) okupljeni na jednom mjestu, na jedinstvenom skupu, u sezoni hadža, i to je skup svojstven samo muslimanima. Vjernici su došli u ovaj grad, simbol tevhida – vjere u Jednog Boga, i utočište srca pravovjernika (muvehhida), prisežući na iskrenu vjeru na koju je prisegnuo Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, riječima: Lebbejkallahumme lebbejke lebbejke la šerike leke lebbejke innel-hamde ven-ni’mete leke vel-mulk la šerike leke. Odazivam ti se Allahu, odazivam; odazivam Ti se, nema Boga osim Tebe, Tebi pripada hvala,
blagodat i vlast, Ti nemaš druga.


Dok izgovaraju ove riječi, svjesni su i znaju da one ukazuju na iskrenost, vjeru u
Jednog Boga, obavezu obožavanja Allaha Jedinog, obavezu distanciranje od svih
vrsta širka – pripisivanja druga Allahu i priznanje da su blagodati, opskrba, davanje i darovanje isključivo od Njega, Jedinog Gospodara, Koji nema druga i Koji je Jedini dostojan iskrenog obožavanja. Onaj koji se odazove Allahu, dželle šanuhu, on, istinski i iskreno, upućuje dove samo Njemu, traži pomoć samo od Njega, oslanja se samo na Njega, prinosi žrtvu samo u Njegovo ime, zavjetuje se samo Njemu, i sve svoje ibadete upućuje Njemu Jedinom i nikome drugom. Ovaj veličanstveni svemuslimanski kongres i blagoslovljeni skup, koji je sav u znaku tevhida – istinske vjere u Jednog Boga, bez sumnje, srdi neprijatelje islama i predstavlja

Sve hadžije su jedne vjere, obožavaju Jednog Boga, pravac kretanja im je jedan, jedna im je Kibla, jedan im je slogan, jedan im je izgled i stanje, jedan im je poziv i uzvik, borave na jednom mjestu, obavljaju jedan posao, i jedna im je želja i cilj. Stanovnici ovih svetih mjesta i oni koji borave u njima moraju biti svjesni blagodati koju im je Allah podario, i zahvaljivati Mu na blagodarnosti i dobroti, i što ih je učinio od stanovnika Harema – svetog, zaštićenog prostora i dao im priliku da borave u njemu. To je, zaista, posebna blagodat! I veliki poklon kojem se nada svaki vjernik!

Na nama je, Allahovi robovi, da Uzvišenom Allahu pokažemo ono najbolje u našim dušama, a posebno u prvih deset dana zul-hidžeta, za čiju vrijednost Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Nema vrjednijeg djela od onog učinjenog u ovim danima.” Rekli su: “Pa čak ni džihad na Allahovom putu?” “Pa čak ni džihad na Allahovom putu, osim čovjeka koji izađe u borbu na Allahovom putu, sa životom i imetkom, i ne vrati ništa od toga.” (Buharija)

 U Ahmedovoj verziji stoji: “Nema boljih dana kod Allaha, u kojima je Allahu draže dobro djelo, od ovih deset dana. Donosite što više tehlila (la ilahe illallah), tekbira (Allahu ekber) i tahmida (elhamdulillahi).” Propisano je, u ovim danima, svako dobro djelo, tesbih, tehlil, tekbir, spominjanje Allaha, traženje oprosta od Njega, učenje Kur’ana, post, sadaka, dova, dobročinstvo prema roditeljima, održavanje rodbinske veze, naređivanje dobra i odvraćanje od zla, iskreno pokajanje, srčana djela poput: istinoljubivosti, iskrenosti, praštanja, čišćenje srca od pakosti, mržnje i zluradosti i ostalih pokvarenih djela koja Allah prezire.

Budimo svjesni Božijih blagodati, iskoristimo svoje vrijeme, činimo dobro. Neka nas Milostivi Allah  obaspe Svojom milošću i da i budemo od onih koje je Allah očistio i prosvijetlio, koje je odabrao i s kojima je zadovoljan i koje je učinio zadovoljnim.