Promo banner

A+ A A-

Prijedlog teme za hutbu: Čini dobro drugima kao što Stvoritelj tebi dobro čini

Hvala Allahu džellešanuhu, Gospodaru svih svjetova. Njega slavi i veliča sve što je na nebesima i na Zemlji. On zna šta na javu iznosimo i šta u grudima svojim skrivamo. Molimo ga da nas zaštiti od zlih djela naših i poroka duša naših. Donosimo salavat na Njegovog Miljenika i Odabranika Muhammeda s.a.v.s., na njegovu plemenitu porodicu i  čestite ashabe.

U nastojanju da se približi Božijoj milosti, u težnji da bude koristan član zajednice musliman  neprestano obnavlja svoju duhovnu snagu i nadahnuće. Kada se vjernik naoruža strpljivošću i namazom, kada svoj srce i volju osnaži  oslanjanjem na Boga Uzvišenog, tada se za sve dunjalučke prepreke pronađe dovoljno snage, a za sve ispite i iskušenja bude sačuvan još po neki atom nade i strpljivosti. Iz tog neiscrpnog duhovnog  rezervoara vjernik stalno napaja svoje srce i dušu. Kada je čovjek uvjeren u Božiju zaštitu i milost, on dobija neslućenu snagu i vjeru kakvu mu ljudska priroda sama po sebi nikada ne može dati. Nevjerovanje u Boga Uzvišenog lišava ljudsku prirodu sredstava da se uzvisi iznad ljudske slabosti.

Zato nas Milostivi zadužuje: “ O vjernici, tražite sebi pomoći u  strpljivosti i obavljanju namaza! Allah je, doista, na  strani strpljivih.” ( El-Bekare 153)

Kada zajednica izgubi oslonac u iskrenoj vjeri i etičkim načelima, njeni članovi postaju otjelotovorenje gramzivosti, sebičnosti i zavisti, jer oni koji nikako ne mogu da poprave svoje stanje učinit će sve da naštete stanju drugoga.

Prenosi Ahmed od Abdullaha ibn Omera r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, zaista je primjer vjernika poput primjera pčele koja se hrani lijepim plodovima i daje samo lijepo. Kada se spusti na civijet  ne lomi ga i ne uništava.”

Vjernik je poput pčele koja samostalno ulaže napor i trud da dođe do najljepšeg ploda ali, ne zaboravlja košnicu iz koje dolazi i kojoj pripada. On se na Dunjaluku ne  zadovoljava  samo vlastitim uspjehom. Plodove svog  rada i uspjeha vjernik nastoji ugraditi u ciljeve i  dostignuća njegove braće i sestara kako bi to zajedničko dobro iznjedrilo blagoslov i  sreću cijeloj zajednici.

وَابْتَغِ ف۪يمَٓا اٰتٰيكَ اللّٰهُ الدَّارَ الْاٰخِرَةَ وَلَا تَنْسَ نَص۪يبَكَ مِنَ الدُّنْيَا وَاَحْسِنْ كَمَٓا اَحْسَنَ اللّٰهُ اِلَيْكَ وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الْاَرْضِۜ اِنَّ اللّٰهَ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِد۪ينَ ﴿77﴾

“I nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio i ne čini nered po Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine.” (El-Kasas 77)

Suprotstavljanje sijanju smutnje i razdora među ljudima dužnost je svakog vjernika koji žudi da bude u okrilju Allahove ljubavi. Udovoljavanje strastima i prizemnim interesima odlika je licemjernih samoljubaca koji su spremni da zapale, ako treba, i tuđu kuću, samo da bi za sebe ostvarili neznatnu korist.

Muhamed ibn Hazm savjetuje: “Čuvaj se razilaženja sa svojim sagovornicima i konfrontacije sa svojim savremenicima u onome što ti ne može naštetiti ni u vjeri ni u dunjalučkim stvarima, makar bilo i malo, jer ćeš na sebe navući uznemiravanje, odbojnost i neprijateljstvo, a možda i veliku štetu, a da pri tome nećeš ostvariti nikakvu korist.”

Draga braćo, neka nas bereket današnjeg džuma-namaza prati u svakom iskrenom nijjetu i korisnom poslu za zajednicu. Neka nam je uvijek na umu da je Allahova ruka nad džematom, da je sa džematom blagoslov i snaga, a da je u cijepanju i raskolništvu poniženje i kazna.

Gospodaru naš, daj nam svako dobro na ovom svijetu i svako dobro na budućem svijetu i sačuvaj nas patnje u Vatri.Gospodaru naš, nemoj zavesti naša srca nakon što si nas uputio, pokloni nam od sebe milost. Uistinu, Ti si Onaj koji koji mnogo daruje i poklanja. Gospodaru naš, podari nam u našim ženama i našem potomstvu predmet radosti i veselja, i daj nam da budemo vodiči onima koji su bogobojazni.