A+ A A-

Pretraga pitanja

Iskušenja braka

Pitanje 

Esselamu alejkum!
Živim u Francuskoj već 6 god. i udala sam se prije dvije i po god. Imamo malu kćerkicu, hvala dragom Allahu, ali imamo malo i problema u braku već odavno. Ja se trudim da budem dobra žena, ali kako god pokušam neuspjevam. Ne znam šta trebam da uradim da nam bude bolje. Znam da i ja sam griješila i griješim.
Volila bih da mi neko kaže kako dalje. Ja ne bih voljela da mi dijete pati. Ja i moj muž se nismo dobro poznavali kada smo se uzeli. Živjeli smo par mjeseci, pa smo se onda vjenčali. Bila sam već u drugom stanju. Na početku je bilo još onako, ali odavno se non- stop svađamo, nikako ne napredujemo ni u čemu i šta god da kažem ja njemu se ne sviđa. Molim vas pomozite mi, ne znam više dalje! 

Odgovor

Ne posjedujemo magična rješenja za bračne probleme. Problemi nastaju među vama, bračnim partnerima, pa na toj relaciji trebate tražiti rješenje. Iz Vaše poruke saznajemo da ste stupili u intimne odnose prije sklapanja braka, što je po islamskim propisima veliki grijeh. Dužni ste se pokajati i teobu učiniti zbog toga. Jedino što Vam možemo savjetovati jeste da pokušate prevazići bračne probleme, da zamolite Allaha da vam u tome pomogne. Pridržavanje islamskih propisa prije i u toku braka pomaže bračnim drugovima u nošenju s krizama i njihovom prevazilaženju. Konsultirajte i neko od porodičnih savjetovališta, možda i tu nađete neke ideje kako se nositi s tim problemima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH