A+ A A-

Pretraga pitanja

Razvod riječima

Pitanje

Esselamu alejkum!
Moj muž i ja ponekad znamo dugo raspravljati o nekim stvarima i čak se ponekad u tolikoj mjeri posvađati, da moj muž potegne teške riječi. Ja sam večeras u svađi rekla kako sam glupa, na što je on rekao: "Ja neću da živim sa glupom ženom. Mi se razvodimo. Sutra ćemo da se dogovorimo kako da podijelimo ovo para što imamo." Dalji tok rasprave nije više podrazumijevao razvod braka. Molim vas da mi kažete kakav šerijatski status mi sada imamo. Koje su tačno riječi koje podrazumijevaju razvod braka.
Unaprijed hvala.
Da vas Allah nagradi!
S.A.

Odgovor

Razvod braka je samo posljednje rješenje bračnih nesuglasica. Prije toga treba uložiti maksimalan trud da do razvoda ne dođe. Oba bračna druga, ukoliko im je stalo do očuvanja braka, trebaju izbjegavati situacje koje dovode do svađa i razmirica. Kur'an preporučuje da se pokuša izmirenje putem arbitražnog vijeća. Razvod braka je Bogu najmrža dozvoljena stvar.

Prema tome, onaj koji se za to opredijeli, opredijelio se za Bogu mrsku stvar. Muž se naročito treba čuvati da ne upotrebljava riječi koje znače razvod braka. U vašem slučaju, ako je muž namjeravao tim riječima razvod braka, onda se to tretira kao jedan razvod poslije kojeg teče period iddeta od tri mjesečna pranja ili do poroda ukoliko postoji trudnoća. Ukoliko je imao samo namjeru prijetnje ili vršenja pritiska na suprugu da prestane sa svađom, onda se to ne tretira kao razvod braka. Ako je mislio da se razvodite odmah, opozivi razvod je nastupio ukoliko je to prvi ili drugi razvod. Ako je mislio na budućnost, onda razvod nije nastupio. Zavisi od njegove namjere koju on mora pojasniti uz punu odgovornost.

Opozivi razvod je dva puta, a poslije trećeg razvoda nastupa neopozivi razvod. Nakon opozivog razvoda, supružnici mogu nastaviti živjeti u braku ukoliko muž opozove razvod tokom iddeta. Opoziv može biti riječima, a može biti i djelom, kao npr. intimnim odnosom. Ako se to ne desi tokom iddeta, brak se može obnovit uz novi ugovor i novi mehr. Nakon neopozivog razvoda, brak se ne može obnoviti osim da se žena preuda pa se razvede od novog muža. U svakom slučaju, s razvodom braka se ne treba igrati ni verbalno ni praktično. To je jedna od najvažnijih i najtežih odluka u životu čovjeka i zato to treba maksimalno ozbiljno shvatiti i tako se ponašati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH