A+ A A-

Pretraga pitanja

Posljedice tajnih brakova

Pitanje

Esselamu alejkum!

Proteklih dana čitala sam na vašoj stranici o sklapanju braka u tajnosti i razumijem i podržavam stav Rijaseta koji ne opravdavaju takvo sklapanje braka. Ali razmišljajući o tome probudila se moja znatiželja. Ono što me posebno zanima jeste da li se par koji se vjenča šerijatski u tajnosti može ponovo vjenati šerijatski u prisustvu više ljudi ( javno ), a da se predhodno ne razvedu? Da li je grijeh da se ponovo vjenčaju šerijatski? Ako se u javnosti predstavljaju kao par, a vjenali su se tajno, da li je grijeh što ne obznanjuju svoj brak.

Da li je brak zakljuen tajno validan ako su ispunjeni svi elementi potrebni za sklapanje braka ( punoljetstvo, jasna izjava volje za sklapanje braka, prisustvo svjedoka, mehr,...)? Ako par koji se vjenčao šerijatski tajno želi zakljuiti građanski brak, trebaju li objaviti brak sklopljen u tajnosti? Brojna su pitanja koja bih vam još mogla postaviti vezano za ovu temu. Bila bih vam zahvalna ako biste mogli odgovoriti na bar neka od postavljenih.

Iskoristila bih ovu priliku da izrazim svoje zadovoljstvo što postoji ovakva stranica na kojoj se mogu dobiti odgovori na brojna pitanja vezana za tumačenje islamskih propisa.

Neka vas Allah dž.š. nagradi!

Esselamu alejkum!

Odgovor:

Kao što ste i sami primijetili i spomenuli, tako sklopljeni brak otvara brojna pitanja na koja nema zadovoljavajućeg odgovora, pa je i to jedan od razloga da takav "brak" apsolutno treba izbjegavati. Kakav je to brak koji se krije od roditelja i najbliže rodbine?!

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH