A+ A A-

Pretraga pitanja

Nedoumica

Pitanje

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu,

Ja sam Muslimanka, tako isto odgojena, znam puno o Islamu, takodje isto perfektno učenje "Kur'ana i Kerima" na arapskom jeziku itd.
Ali još uvijek imam problema da se naviknem da klanjam svaki vakat.
Sad mi se još desilo, da se jedan "još nemusliman" zaljubio u mene. Ja ga isto volim, i on punim srcem želi da pređe na Islam. On je već počeo da klanja, da čita Kur'an itd.
Problem je, što mi je babo protiv njega. Ne želi da se ja zabavljam s njim, pa makar on i primio Islam i bio najbolji musliman na svijetu.
Moga babu boli, što on nije iz Bosne kao ja.
Da li ga ja u tome moram poslušati kao kćerka? Ili mi je "sevap", da se udam za toga, koji je kroz mene prešao na Islam, koji će se isto osunetiti i sve što još treba? Taj momak me iskreno voli, i ništa živo mu nije teško. On je isto sav sretan i jedva čeka, da stane pred hodžu i dva svjedoka, da primi Islam kako treba i da se osuneti nakon toga.
Moj babo nažalost nije islamski okrenut, mada on to uvijek sam o sebi kaže. Jer on pije pivu, ne klanja, ne posti mjesec ramazan. Mada uvijek kaže da vjeruje u Allaha dž.š. itd., ali on isto smatra da iako je zabranjeno trošenje alkohola, da mu Allah dž.š. to neće zamjeriti, jer je on po njegovom mišljenju jedan "dobar čovjek i musliman".
Moja mama je vjerski okrenuta, klanja "elhamdulillah" i pridržava se što se tiče Islama što bolje može. A ona nema ništa protiv da se ja udam za toga, koji želi da pređe na
Islam i koji isto želi da se osuneti. Ali ona kaže da on to treba naravno da uradi prije sklapanje braka.
Šta vi kažete na to? Da li mi je dozvoljeno da neposlušam babu moga? I ako je on meni rekao da će me se onda odreći i da nisam više njegova kćerka? Je li mi grijeh, ako ga neposlušam?
Molim vas za odgovor, da vas Allah dž.š. nagradi, podari vam svako dobro.
Esselamu alejkum!

 

Odgovor

Poštovana,

Teško je sa strane dati adekvatan savjet za takvu i slične situacije. U pitanju je nerazumijevanje između Vas i Vašeg oca u vezi eventualne udaje za osobu koja je iskazala želju da pređe na islam i izvrši ostale propise koje tim povodom propisuje islam. Ono u šta nemamo sumnje jeste to da Vaš otac ima više iskustva i znanja o životu, braku i šta sve podrazumijeva tazbinski odnos, nego Vi. Sigurno je da Vam on želi dobro. Vi se u  navedenoj situaciji ponašate više emocionalno nego racionalno, a on suprotno, što je i normalno. Ne bih Vam preporučio da apsolutno odbacite njegov oprez i stanovitu rezervu. On je musliman, kako i sam tvrdi, bez obzira na činjenje spomenutih grijeha. Važno je da priznaje grijehe i nada se oprostu. Naravno, sa stanovišta šerijata, ukoliko spomenuti mladić pređe na islam dozvoljeno je udati se za njega nakon primanja islama i sunećenja. Saglasnost oca je bitna. Bilo bi grijeh ne poslušati ga. Savjetujemo Vam da ne žurite sa odlukom. Ljubav nije jedini kriterij. Ona bude, pa i prođe; brak donosi brojna iskušenja, pozitivna i negativna, nesporazume, a nekada i razvod braka. Kako upravljati svim tim situacijama? Da li je primanje islama iskreno ako je isključivo motivirano ženidbom? Klanjajte istiharu namaz i molite Allaha dž.š. da Vam pomogne u izboru po Vas najbolje odluke. Na kraju, odluka je Vaša sa svim posljedicama koje iz nje proisteknu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH