A+ A A-

Pretraga pitanja

Svađa u braku

Pitanje

Udala sam se prije 7 mjeseci. Moj muž i ja imamo velike probleme. Svađamo se svaki dan, ili svaki drugi dan, radi gluposti. Moj muž više od mene zna oko naše vjere i kaže da je ovo ili iskušenje ili kazna od Uzvišenog. Klanjamo obadvoje, postimo i držimo se islamskih propisa.
Ja ne znam kako da vam objasnim našu situaciju ukratko. Ali je veoma teška i ne znam kako da krenemo dalje. Ja sam kao što moj muž kaže "hujljiva", šta da radim? Nema dana što ja nisam zaplakala ili nasekirala se, toliko je teško da se razbolim.
Molim se dragom Allahu za uputu na pravi put, ne znam šta drugo da radim?
Ako imate neki savjet, bila bih veoma zahvalana.

Odgovor

Savjetujemo Vam da se obratite bračnom savjetovalištu. Mi, u IZ, nažalost nemamo specijalizirano bračno savjetovalište koje bi pružalo adekvatnu podršku i davalo informacije i savjete bračnim drugovima u slučaju potrebe. Zato je naš odgovor u tom smislu općenit i nije rezultat dublje analize problema.

Moguće je da niste dovoljno spremni ušli u brak, da ste imali neke pogrešne predstave o tome i sl. Brak je skup kompromisa između supružnika. Bez tih svjesnih kompromisa u braku teško ga je održati.

Vama posebno savjetujemo da budete strpljivi, da ne reagujete na svaku primjedbu muža. Poštujete njegova mišljenja i želje (ako nisu u suprotnosti sa šerijatom), ne suprotstavljajte mu se za svaku sitnicu, poštujte njegove roditelje i rodbinu, vidjećete da će se vaš bračni život poboljšati. Okanite se huje, nadmetanja sa mužem čije će biti "starije" i prevelikih zahtjeva.

Naravno sve to nije lahko postići, ali ako smatrate da ste se dobro udali, da vrijedi očuvati taj brak, da je muž dobar musliman, vrijedi se potruditi i žrtvovati na tom putu. Ako se Vi popravite, popravit će se i on. Zašto ne biste bili bolja i pametnija od njega. Imat ćete za takav napor i dodatni sevap kod Allaha dž.š. Vrijedi pokušati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH