Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Fiktivni razvod braka

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Suprug i ja u braku smo 6 godina, vjenčali smo se odmah šerijatski, a nakon dvije godine sklopili brak pred matičarem. Imamo kćer koja ima 4 godine. Prije pet mjeseci suprug je odlučio da ide u inostranstvo zbog rada i u međuvremenu mi predložio razvod braka radi vjenčanja u inostranstvu, kako bi dobio određene privilegije i putovnicu. Budući da privremeni brak nije dozvoljen i da je dozvoljeno u našoj vjeri višeženstvo, on će sklopiti brak po propisima, a ona je nemuslimanka. Pokrenuli smo postupak za sporazumni razvod u kojem su navedeni neki razlozi za razvod braka, s tim da smo usmeno rekli posredniku o našim namjerama.

Moje pitanje na osnovu ovog jeste: Kakav je šerijatski stav o ovakvom razvodu i da li će nam biti dozvoljeno kad se razvedemo na ovakav način da živimo ponovo zajedno, i da li se trebamo ponovo vjenčati šerijatski, nakon sudskog razvoda?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Ne bismo Vam preporučili da se upuštate u te sumnjive i zakulisne poslove. S brakom se ne može poigravati i zloupotrebljavati ga radi ostvarenja nekih drugih ciljeva mimo onih zbog kojih je i propisan. To vam može donijeti samo komplikacije i neizvjesnost.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH